Internacionalni institut ARTIST ON GLOBE koji dodjeljuje godišnje nagrade za najbolje domaće i strane koncerte klasične glazbe i izložbe slika te razne kulturne projekte od sada uvodi još jednu. Od idućeg tjedna, a zatim svake naredne godine, dodjeljivat će se i nagrada za Pop izvođača i Pop pjesmu godine koju će primati kompozitor, a nosit će ime nedavno preminulog pionira hrvatske popularne glazbe Rajka Dujmića. Iza nagrade stoji glazbeni menadžer Zoran Škugor koji objašnjava da mu je umjetnost toliko toga dala u životu da joj kroz nagrade želi nešto dati nazad.

– Rajko Dujmić je jedini čovjek s ovih prostora koji je osvojio Eurosong, dugo je krojio karijeru Jasni Zlokić i s njegovim pjesmama je osvajala festivale, iako to ne spada žanrovski u pop glazbu radio je i s Nedom Ukraden, brojnih zvijezda bez njega ne bi bilo, stvorio je njihove karijere. I sad kad je umro ja sam pustio da vidim što će glazbena branša napraviti kako bi mu se odužila, pričekao sam neko vrijeme, ali ljudi izgleda misle samo na sebe, kaže Škugor.

On je s Dujmićem radio skoro pola stoljeća i ostali su bliski do samoga kraja.

– Poznajemo se još od 70-ih. Bio sam s njim i kad je bilo hitova i kad ih nije bilo i bili smo prijatelji. Strašno me pogodila njegova smrt. Samo tjedan dana prije bio sam s Kalemberom kod njega u bolnici i pričali smo kako bismo mogli pokrenuti ‘Četiri asa’.

image

Do sada se nagrada dodjeljivala za klasiku, a sada se ARTIST ON GLOBE okreće novoj vrsti glazbe.

– Ne miješamo se u rock, narodno i ostale žanrove nego nagradu želimo davati Pop kompozitorima i izvođačima. Napravili smo žiri, nagrada je spremna i sada kad je to sve gotovo možemo je najaviti. Dodjela će se održati idući tjedan u Zagrebu, a pozvani će biti mediji, dobitnici i oni koji su bili najbliži Dujmićevi suradnici i koji su s njim odrasli. Neće biti previše ljudi, kaže nam menadžer.

Dodaje i kako mu je u najmanju ruku čudno što do sada netko nije napravio i nagradu koja bi nosila ime Arsena Dedića za najbolje kantautore, pa mu je cilj s nagradom Rajko Dujmić stvoriti tradiciju.

Što se tiče nagrada koje su do sada dodijeljene, dobivali su ih domaći klasičari, ali i stranci koji su nastupali u Hrvatskoj pa je tako dobila i Bečka filharmonija, a Lorinu Maazelu ona je bila i posljednja u životu jer je samo nekoliko mjeseci nakon što je primio preminuo. Škugora su tada kontaktirali strani mediji, ali on ne želi svoj projekt stavljati na internet već ga donekle održava tajnim i sva sredstva ulaže u nagrade kako smatra da i priliči.

PIŠE MARIJA MLAČIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!