U povodu blagdana Uskrsa po julijanskome kalendaru, uskrsnu liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu predvodio je paroh zagrebački Dušan Spasojević.

Čitana je uskrsna poslanica patrijarha Porfirija u kojoj se navodi da su misli i molitve ove godine posebno posvećene bolesnima, liječnicima i medicinskom osoblju. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitali su uskrs vjernicima koji ga slave po Julijanskom kalendaru. 

Vjernici su se na liturgiji okupili u skladu s epidemiološkim mjerama. 

Pravoslavni vjernici u Vukovarsko-srijemskoj županiji proslavili blagdan Uskrsa

Uskršnje liturgije služene su i u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u Vukovarsko-srijemskoj županiji.Vjernicima je pročitana uskrsna poslanica patrijarha srpskog Porfirija, u kojoj je vjernike SPC-a pozvao na slogu i jedinstvo.

– Ostavljamo vam zavjet pred Uskrslim Gospodinom i Njegovim svetima da ćemo prvo sačuvati i ojačati naše unutarnje crkveno jedinstvo, a zatim nacionalno, jezično i kulturno jedinstvo, poručio je Porfirije u poslanici te pozvao da ne dopuste vremenu i prilici da ih dijele i odvajaju jedni od drugih, a time i od Crkve.

Nakon liturgije, vjernici blagdan Uskrsa tradicionalno proslavljaju okupljanjima i slavljima u obiteljima uz bogate trpeze, tucanje jajima i pozdrav “Hristos vaskrse, Vaistinu vaskrse”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!