Nakon što je skupina muškaraca hodajući Borovom izvikivala neprimjerene poruke upućene srpskom stanovništvu, incident je komentirao Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća. Jučer i danas su, kaže, bila obilježavanja za strašna ratna iskustva i stradanja, bilo u Zagrebu bilo u istočnoj ili zapadnoj Slavoniji. Bilo da je riječ o predstavnicima države ili nedržavnih organizacija ili grupa i želim ovom prilikom izraziti žaljenje što neke od tih komemoracija i poruke nisu ni blizu onoga što je Hrvatskoj nakon 30 godina potrebno, to je mir i život u miru.

Srpsko narodno vijeće je položilo vijence gdje su ljudi stradali u Zagrebu time pokazujući osjećaj sućuti, rekao je Pupovac. Danas je, dodaje, u Okučanima za stradale položen vijenac i sve je prošlo u najboljem redu, dodaje. 

– Nije bilo suvišnih riječi, niti riječi koje bi nekog trebale povrijediti. Nažalost ono što se dogodilo u Borovu je suprotno od toga. To je govor koji želi održati ratno stanje i koje koristi komemoracije za održanje ratnog stanja i širi prostor netolerancije, mržnje i netolerancije na nasilje. 

– Želim iskazati žaljenje što je podstrijek tim mladim ljudima mogao doći bilo sa saborske govornice, bilo u vaše mikrofone nakon polaganja vijenaca u istom tom Borovu od strane najviših predstavnika državnog vrha i mogli potaći na nasilne poruke. A u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalne vlasti stranke kojoj i sam pripadam. Na takvim mjestima treba govoriti jezikom sjećanja, a ne produbljivanja predrasuda. Nije prvi put, pogotovo ne na istoku zemlje. Riječ je o nečemu što se ponavlja. Bilo da je riječ o verbalnom poticanju ili sudjelovanju u nasilnim radnjama. 

Svi koji na bilo koji način to potiču trebaju biti svjesni, dodaje. Svi organi bilo na lokalnoj ili nacionalnoj razini koji su propustili napraviti, trebali bi shvatiti da je konačno vrijeme da se nakon 30 godina ratna stranica zatvori, a komemorativna praksa nastavi u duhu poštovanja stradanja. 

– Zadnji su koje ću kriviti navijači. Prvi su oni koji su odgovorni oni koji ih potiču. Načelnik općine Borovo jučer umalo nije dobio batine, onaj “papak” kao što ga je netko imenovao, netko bez odgovornosti za svoje riječi. 

Nenazivanje stvari pravim imenom je opasno i jednako odgovorno kao neodgovorne riječi. Mi nećemo, kaže prestati zagovarati mir.

– Samo ću jednu stvar reći, svaki državnik i nosilac vlasti, predstavnik naroda u Sabora koji nije svjestan da ovakve stvari štete, žestoko kompromitiraju našu zemlju i pružaju loš primjer da bi trebali to osvijestiti. Podcjenjivanje i zatvaranje očiju od strane predstavnika vlasti je suprotno zakonu i vrijeme je da se to mijenja. 

Nisam govorio, ističe, samo o jednom predstavniku vlasti, nego o prestavnicima vlasti, govorio sam o porukama i to u pratnji policije, govorim i o izvršnoj vlasti – ovoj, i onoj prije.

– Ratni zločin je za mene ratni zločin, tko god ga počinio i tko god bio žrtva.

Nadam se, zaključuje, da će ministar Božinović napraviti ono na što ga zakon obvezuje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!