Na listi skupoće života u 608 gradova u svijetu portala Numbeo, globalne baze podataka o potrošačkim cijenama, nalazi se i nekoliko iz Hrvatske.

Najskuplji je Dubrovnik, koji je zauzeo visoko 65. mjesto, drugi je Zadar, na 275. mjestu, a slijede Split (312), Rijeka (322), Zagreb (346) i najjeftiniji Osijek, koji je na listi zauzeo 374. mjesto, prenosi portal Novac.hr.

Kada je riječ o zemljama, na listi od njih 138, Hrvatska je na 42. mjestu, a od zemalja srednje i istočne Europe, neznatno su skuplje tek Estonija na 41. mjestu i Slovenija koja je 38, dok je život u ostalim zemljama znatno jeftiniji.

Jedan od razloga za to, kako se čini, je visoka cijena osnovnih režija, a u koje se ubrajaju struja, grianje, voda i smeće za stambeni prostor. Među 107 zemalja, na toj listi Hrvatska se nalazi na visokom 17. mjestu.

Mjesečni troškovi četvoročlane obitelji u Dubrovniku, izračunao je Numbeo, iznose 23.888 kuna (3.165 eura), bez troškova stanarine. U poređenju sa Zagrebom, proizlazi, Dubrovnik je 54,2 posto skuplji, dok je cijena najma veća 31,7 posto.

S druge strane, četvoročlanoj obitelji u Osijeku, bez stanarine, potrebno je 12.980 kuna, gotovo upola manje nego u Dubrovniku. Iza Dubrovnika su i Bruxelles i Rim. Pet hrvatskih gradova skuplje je za život nego, na primjer, Varšava ili Budimpešta.

Izvor:novac.hr

error: Content is protected !!