U kratkoj videoporuci na španjolskom jeziku papa Franjo je izrazio radost zbog izgradnje nove katedrale, kao i zbog svega što se čini u biskupiji Morondava na Madagaskaru. S tom konkatedralom koju je izgradilo 200 siromašnih klesara, muškaraca i ženā, stanovništvo se osjeća, kako je rekao biskup Morondave, bliže Bogu

Riječ je o zemlji koju je papa Franjo upoznao u rujnu 2019. godine, jer je ona bila dio njegova 31. apostolskog putovanja, u okviru kojega je posjetio također Mozambik i Mauricius. Danas, na blagdan svetoga Josipa radnika, Papa se ponovno vratio u Afriku putem videoporuke koju je poslao povodom blagoslova konkatedrale svetoga Josipa u Miandrivazu, u biskupiji Morondava.

U kratkoj je videoporuci papa Franjo kazao da je vidio nekoliko fotografija katedrale te izrazio zadovoljstvo učinjenim. “Radujem se s vama zbog svega što ostvarujete i čestitam vam za čitavo odgojno, društveno i vjersko djelo, za ono što činite za vodene kanale kako biste imali više riže. I molim svetoga Josipa da vas čuva. Sjedinjujem se s vama u blagoslovu te nove katedrale. Neka vas Bog blagoslovi, i ne zaboravite moliti za mene”, rekao je papa Franjo.

Prije pet godina biskup Morondave, mons. Marie Fabien Raharilamboniaina, sazvao je biskupijsku sinodu tijekom koje je Božji narod tog područja zatražio veću blizinu biskupije. Stoga je biskup pozvao brojne kongregacije da dođu u to izolirano i daleko područje. Tako su sada prisutni članovi brojnih različitih redovničkih zajednica, među kojima su i isusovci, monfortanci, redovnice Bezgrješnoga Srca Marijina, sestre salezijanke, karmelićanke i karmelićani, cisterciti i drugi, kao i dijecezanski svećenici.

“Velikodušno su odgovorili na Papin poziv da idu na periferije”, primijetio je biskup. Njihova nam prisutnost omogućuje biti blizu narodu i ostvarivati evangelizaciju. Naše škole pohađa više od 6000 djece, a imamo i tri ambulante. “Prije 15 dana sam predvodio misu na kojoj sam krstio 200 osoba. U tim selima ima mnogo ljudi koji su nam rekli da su nas dugo čekali”, istaknuo je biskup te dodao da je, osim toga, njihova prisutnost bila poticaj da organiziraju strukturu koja će pratiti životnost tamošnje Crkve.

“Zbog toga smo izgradili novu konkatedralu, biskupijsku kuću, sjemenište, katehetski centar, jednu školu i jednu katoličku radio postaju. Bogu hvala, narod se stavio na raspolaganje i za izgradnju jednoga kanala za navodnjavanje dugoga više od 50 kilometara, koji je potpuno ručno napravljen. Taj kanal navodnjava više od 2000 hektara rižinih polja. Suočavamo se s tim izazovima bez financijskih sredstava, ali s Božjom providnošću sredstva stižu svakodnevno. Sve to, redovničke misije, škole i ambulante, sve je to plod Providnosti”,  istaknuo je biskup.

“Gradnja konkatedrale i zgrade biskupije bila je moguća zahvaljujući Papinu pohodu Madagaskaru, koji je potaknuo velikodušnost jedne žene i cijele njezine obitelji. U prigodi Papina posjeta ta je žena razgovarala s Papom i rekla mu da je Madagaskaru potrebna pomoć. Nakon tog posjeta pomogla nam je u gradnji jedne ambulante, a poslije i konkatedrale i zgrade biskupije”.

“Njezino je zauzimanje potaknulo cijelu njezinu obitelj te joj je brat ostavio svoje nasljedstvo. On se zvao Josip”, kazao je biskup te naveo niz podudaranja kao što je, primjerice, Papa upravo ovu godinu proglasio Godinom svetoga Josipa; sveti Josip je zaštitnik četvrti u kojoj je izgrađena konkatedrala, koja je pak posvećena svetom Josipu. “Osim toga, njezina se inauguracija održava na blagdan svetoga Josipa radnika. Sve nam te činjenice pokazuju Božju volju”, istaknuo je biskup te kazao da se zbog zdravstvene krize slavlje blagoslova katedrale održava u prisutnosti vrlo ograničenoga broja osoba. “To nas podsjeća na život svetoga Josipa i Marije. Dijete Isus rođeno je na periferiji i posjetilo ga je vrlo malo ljudi. Unatoč neprisutnosti mnogih, prisutna je božanska milost “, istaknuo je biskup.

Fotografije konkatedrale možete pogledati OVDJE.

Izvor:vatican.news

error: Content is protected !!