Bračni par, oboje štićenici doma za starije i nemoćne osobe u Johnson Cityju u američkom Tennesseeju uspjeli su odande pobjeći, zahvaljujući suprugovu poznavanju Morseove abecede, koje se sjeća još iz vojnih dana, piše Daily Mail.

Starac pati od jednog oblika demencije, a starica od Alzheimerove bolesti, no suprug je, zahvaljujući poznavanju Morseove abecede uspio dešifrirati i zapamtiti kod elektroničke brave u domu Elmcroft u kojemu borave te ga kasnije iskoristiti za bijeg, rekli su njegovatelji.

Nakon pola sata lutanja nedaleko od objekta pronašao ih je slučajni prolaznik.

Isprva osoblje nije uspijevalo shvatiti na koji su način, pored svih mjera sigurnosti štićenici doma uspjeli pobjeći iz prostora osiguranog elektroničkom bravom, no muškarac im je kasnije pojasnio da je u vojsci koristio Morseovu abecedu te je iskustvo iskoristio da bi zapamtio kod elektroničke tastature dok ga je osoblje ukucavalo.

Mjesne su vlasti upravu doma Elmcroft kaznile s 2000 dolara globe. Iz ustanove su izvijestili da su odmah izmijenili sve kombinacije na svim vratima te da će, češćim provjerama, nastojati spriječiti slične događaje.

“Sigurnost naših štićenika na prvom nam je mjestu. Zahvalni smo i sretni što je oboje štićenika sigurno vraćeno u zajednicu”, stoji u priopćenju doma.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!