Lijepa prvosvibanjska čestitka, s malim zakašnjenjem, stigla je bh. inovatorima iz Nigerije – pet članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) dobilo je pet zlatnih medalja za pet inovacija koje su predstavili na međunarodnoj izložbi u dvomilijunskom gradu Port Harcourt (Nigerija).

Među nagrađenima je i Ljubušak Sašenko Sadiković. On je u Nigeriji predstavio “Antivirusnu masku”.

Uz Sadikovića, nagrađene su i dvije bh. inovatorice.

Cazinjanka Meliha Klopić Murtić, magistrica bioloških znanosti, prvi put se predstavila i odmah zlatnom medaljom ovjenčana za “Čvrsti šampon za jačanje korijena kose”, a zlato je dobila i njena kolegica po znanstvenom zvanju Sarajka Nađa Zubčević, za “Antibibakterijsku toaletnu šolju”.

Istovremeno, nagrađena su dvojica inovatora iz Trebinja – Borko Babalj (Voćni sok za otapanje glutena) i Dragan Spaić (Termos-košnica).

Asocijacija inovatora BiH na ovaj način, redovnim promocijama bh. inovacija u svjetskoj konkurenciji predstavlja avangardnog glasnogovornika bh. gospodarskog potencijala i, istovremeno, pouzdanog promotora BiH kao zemlje u kojoj djeluju kreatori tehničko-tehnoloških inovacija upotrebljivih širom svijeta.

Nedavno je to potvrdila i dr. Eniola Ajayi, veleposlanica Nigerije u Mađarskoj.

”Za mene je velika čast biti akreditiran nerezidentni veleposlanik u Bosni i Hercegovini. Gospodarska suradnja naše dvije zemlje je veoma obećavajuća. Mnogo je zajedničkih interesnih točaka i mogućnosti za suradnju”, kazala je Ajayi, priopćeno je iz Ascijacije inovatora BiH.

Izvor: Bljesak.info / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!