Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da u BiH nema nikakvog kohezijskog elementa koji bi mogao okupiti konstitutivne narode, te ocijenio “da će doći vrijeme mirnog razlaza”.

Komentirajući situaciju u vezi sa neslužbenim diplomatskim dokumentom “non-paper”, navodno upućenog iz Slovenije u Bruxelles, Dodik je rekao novinarima u Banjoj Luci da je i Republika Srpska već napravila neki svoj non-paper.

“Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-paper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima“, dodao je on.

Dodik je ocijenio da je ključna aktivnost RS to što će na Narodnoj skupštini održati raspravu, sačiniti i artikulirati svoju platformu za pregovore sa Federacijom BiH i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima o tome što i kako raditi u BiH, naravno bez stranaca.

On je napomenuo da su stranci ovdje dugo pokušavali “napraviti njima željenu BiH, koja se pokazala kao neželjeni eksperiment”.

“Sve se to govorilo ranije”

Dodik je podsjetio da prije desetak godina nitko nije smio spomenuti referendum, niti pričati o tome “da se BiH treba raspasti, jer je ionako raspadnuta, dok se o tome govorilo u Srpskoj”.

“Sve se to govorilo ranije, a sada to neki i potvrđuju, ranije su nas krivili kao one koji remete nešto, a danas to čujemo iz usta važnih ljudi u svijetu“, rekao je Dodik.

Navodeći da će doći vrijeme mirnog razlaza u BiH, Dodik je istaknuo da Srbi nemaju razloga mobilizirati se prema bilo kakvoj ratnoj opciji i da se trebaju okupiti oko politike koja će dati snagu.

Dodik je naveo da u BiH nema govora ni o kakvom ustavnom patriotizmu koji bi se mogao održati ili širiti.

“To što u Federaciji BiH Bošnjaci govore da su BiH patriote, neka misle što hoće, ali za BiH je potreban neki drugi patriotizam, a ne samo bošnjački, a srpskog i hrvatskog patriotizma, koliko vidim, nema i zato se tu ne može izgraditi ništa”, zaključio je Dodik.

/HMS/

error: Content is protected !!