Udruga banaka BiH upozorava nadležne razine vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. “crne liste” Europske unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Povodom sastanka na temu nacrta Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti koji je za sutra zakazalo Ministarstvo sigurnosti BiH i na koji su pozvane vlade i nadležna ministarstva svih razina vlasti u BiH, iz bankarskog sektora skreću pozornost odgovornim dužnosnicima na žurno donošenje tog zakonskog rješenja, javlja BHRT.

“Neophodno je da novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen s međunarodnim standardima za ovu oblast, odnosno i da obuhvati segment digitalizacije. Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, jeste međunarodna obveza Bosne i Hercegovine”, kaže se u priopćenju Udruge banaka BiH.

Navodi se kako smatraju potrebnim upozoriti nadležne razine vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. “crne liste” Europske unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja ovog zakona.

Podsjećaju da je Bosna i Hercegovina već bila na tzv. “crnim listama”, također iz razloga što je odlagano donošenje propisa, te je za brisanje s ovih listi bio potreban duži niz godina. Eventualno nedonošenje novog zakona može opet izazvati financijske i druge posljedice kako građanima i poslovnoj zajednici tako i Bosni i Hercegovini, kaže se u priopćenju Udruge banaka BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!