Koža je vaš najveći organ pa preko nje možemo saznati neke stvari o našem tijelu kojih niste niti svjesni. Prema njenom izgledu i zdravlju možemo donijeti zaključke kakvog je zdravlja naš cjelokupno organizam. Isto tako, njega kože počinje iznutra pa vaša rutina i sitnice kojih niste svjesni mogu itekako utjecati na izgled kože.

No, ne brinite, uravnoteženom prehranom, redovitom tjelovježbom i usvajanjem zdravih navika osigurat ćete koži zdravlje i ljepotu.

Svi znaju da je nastanak znakova starenja kože neizbježan, ali postoje navike koje mogu uzrokovati njihov prijevremeni nastanak. S tim navikama biste trebali svakako prestati.

Pogledajte koje su to navike i imajte na umu da promjene nećete moći uvesti odmah, ali svakako polako započnite pa ćete u skorije vrijeme vidjeti rezultate.

Spavanje na trbuhu

Neprestano pritiskanje lica uz jastuk uzrokuje stvaranje bora. Najbolje je da spavate na leđima i stavite jastuk ispod koljena jer ćete tako spriječiti okretanje na bok. Koristite posteljinu od mekanog materijala koji se ne gužva lako jer ćete tako spriječiti boranje kože tijekom spavanja. San služi za obnovu i regeneraciju tkiva, ali način na koji spavate i vrsta posteljine su vrlo važni.

Žvakaće gume

Žvakanje žvakaćih guma potiče neprestano ponavljanje istih pokreta lica. Osobe koje konstantno žvaču žvakaće gume potiču stvaranje bora kod uglova usana, ali i smanjenje elastičnosti kože na dnu čeljusti. Jednom kada se te bore počnu formirati, jako ih je teško ukloniti. Jednostavno rješenje je korištenje drugih načina osvježavanja daha. Drugim riječima za kožu lica je sve bolje od žvakaćih guma.

Pušenje

Postoje brojni razlozi zbog kojih trebate prestati pušiti, a jedan od njih je i prijevremeno starenje kože. Zbog pušenja izgledate starije jer smanjuje dotok krvi u kožu, odnosno vaše stanice ne dobivaju dovoljno kisika ni hranjivih tvari koje su im potrebne za regeneraciju. Kemikalije iz cigareta smanjuju razinu elastina, a pokreti lica tijekom pušenja uzrokuju nastanak bora oko usta.

Izbjegavanje krema za sunčanje

Redovito nanošenje kreme za sunčanje je ključno za prevenciju prijevremenih znakova starenja. Svakako biste trebali nanositi kremu s odgovarajućim zaštitnim faktorom, ovisno o tome koje je doba godine i koliko ste izloženi suncu. Kremu za sunčanje trebate nanositi i tijekom zime, bez obzira na to što su temperature niže. Svi dermatolozi se slažu da je svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje jedan od najboljih načina da spriječite prijevremeni nastanak znakova starenja i savjetuju svakodnevnu upotrebu.

Šećer

Svi već znaju da prekomjerna konzumacija šećera škodi vašoj liniji, ali istraživanja su pokazala da šećer narušava zdravlje i izgled kože. Šećer počinje sabotirati proizvodnju kolagena i elastina koji su zaslužni za održavanje kože mladolikom i elastičnom pa njegova konzumacija neće samo uzrokovati prištiće, nego će dovesti i do pojave bora. Konzumirajte šećer umjereno i što češće birajte prirodne zaslađivače.

Premalo sna

Manjak sna prvo počinjemo primjećivati na koži lica i razini energije, drugim riječima neispavanost se odmah vidi na licu i ne možete to sakriti. Spavanje je neophodno za obnovu tkiva i proizvodnju kolagena i elastina, a manjak sna će uzrokovati nastanak podočnjaka, prištića, akni, bora i proširenje pora. Iako su simptomi manjka sna prolazni, kronična neispavanost može uzrokovati trajne probleme sa zdravljem i izgledom kože.

Manjak vode

Hidratizirano tijelo je zdravo tijelo pa je hidratizirana koža ujedno zdrava i lijepa koža. Kožu svakako trebate hidratizirati izvana i iznutra, ali unos vode, odnosno unutarnja hidratacija, znatno je važnija. Svaka stanica u tijelu je sačinjena od vode, uključujući i stanice vaše kože. Ako stanice kože nemaju dovoljno vode, odmah ćete početi primjećivati manjak proizvodnje sebuma, proširenje pora i smanjenje elastičnosti kože pa se svakako pobrinite da popijete minimalno 8 čaša vode dnevno.

/HMS/

error: Content is protected !!