Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin kazala je u emisiji “U mreži Prvog” kako je treći val pandemije u silaznoj putanji, te situacija ide na bolje. Dodala je da se to još uvijek ne vidi na hospitalizacijama, jer kasne barem dva tjedna u odnosu na pojavnost bolesti odnosno incidenciju. 

“Prije dva tjedna bio je vrhunac pandemije, sada imamo silaznu putanju”

Naglasila je da u svakom slučaju imamo jednu silaznu putanju, a prije dva tjedna je bio vrhunac pandemije. Ivana Pavić Šimetin istaknula je kako se ponedjeljkom više ljudi testira u odnosu na vikend. Epidemiolog i mikrobiolog sa Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina rekao je kako je broj hospitaliziranih u posljednja dva tjedna bio visok u Njemačkoj, te su sve pokrajine morale primjenjivati određene mjere.

Naglasio je kako je i sedmodnevna incidencija počela polako padati. Dodao je da su i epidemiološke mjere i dalje prisutne. Parčina je kazao kako se Hrvatska nalazi još uvijek u velikoj incidenciji, te da je svaki scenarij još uvijek moguć.

“Neobična i neočekivana, ali i opravdana odluka”

Epidemiolog i mikrobiolog sa Sveučilišne bolnice u Bonnu istaknuo je kako je i u Njemačkoj preporuka da se osobe koje su preboljele COVID 19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom, ali da je za njega to bila vrlo neobična i neočekivana preporuka. Dodao je kako je ipak takva preporuka epidemiološki i politički opravdana.

Ivana Pavić Šimetin rekla je kako su prednosti takve preporuke da se smanji potrošnja cjepiva ako ona nije nužna kod osoba koje su preboljele COVID, te da im se smanji i rizik od eventualne nuspojave od druge doze.

– Da se smanji i opterećenje organizacije cijepljenja. Ako možemo na neki način olakšati i ubrzati proceduru onda se i u Hrvatskoj umjesto dvije doze daje jedna doza za osobe koje su preboljele COVID unatrag jednog mjeseca pa sve do šest mjeseci, rekla je. 

Novi punktovi u Zagrebu

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Centar Antonija Balenović naglasila je kako je danas u Zagrebu probni dan cijepljenja za još tri nove velike lokacije za cijepljenje.

– To je u predvorju dvorane Doma sportova, na istoku grada u dvorani Jelkovec, te na zapadu u školskoj dvorani škole Lucijan Vranjanin. Tamo su osigurani uvjeti za veću protočnost pacijenata, naglasila je.

Balenović je naglasila da od sutra počinje ta velika dinamika gdje se očekuje cijepljenje između 1000 do 1500 pacijenata po punktovima, a i dalje ostaje veliki punkt na Zagrebačkom velesajmu gdje je kapacitet proširen pa će se cijepiti i do šest tisuća građana u jednom danu.

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Centar dodala je kako će građani Zagreba biti pozvani i obaviješteni za cijepljenje na novim punktovima putem liječnika obiteljske medicine.

Kazala je da su do sada građane Zagreba cijepili liječnici obiteljske medicine, a sada se u sustav cijepljenja uključuju i svi drugi zdravstveni djelatnici koji su u mogućnosti, pa čak i bolnički liječnici. 

“Cjepiva ima, očekuje se dolazak velikog broja doza”

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je da je jučer stiglo 176 tisuća doza cjepiva Pfizer, a krajem prošlog tjedna stiglo je i 130 tisuća doza cjepiva AstraZeneca. Kazala je da se još očekuje trideset tisuća doza cjepiva Moderne.

– Tako da će ovaj tjedan stići 200 tisuća doza i onda je ta dinamika cijepljenja povećava. U svibnju i lipnju se očekuje milijun doza cjepiva, dodala je. 

“U Njemačkoj još nije počelo masovno cijepljenje”

Epidemiolog i mikrobiolog sa Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina naglasio je kako se u Njemačkoj još uvijek ne provodi masovno cijepljenje svih građana, nego se još uvijek cijepe rizične skupine stanovništva.

Rekao je da je do sada procijepljeno trideset posto građana s jednom dozom cijepljenja, a dvije doze je dobilo osam posto građana. Istaknuo je da to nije prema očekivanjima, a probleme je zadalo cjepivo AstraZeneca. 

Preporuke za maturante

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin poručila je da su upute maturantima za održavanje državne mature vrlo slične onima od prošle godine

– Prošle godine je bila preporučena maska, ove godine je obavezna, učenici koji imaju respiratorne poteškoće, a imaju negativan test unutar 48 sati, moći se pristupiti maturi, rekla je.

Dodala je da oni maturanti koji su bolesni ipak neće moći izaći na državnu maturu, odnosno morat će pričekati jesenski rok. 

iZvor:hrt.hr

error: Content is protected !!