U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.396 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.033. Među njima je 2.169 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 259 pacijenata. Preminulo je 46 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 336.918 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.264 preminulo, ukupno se oporavila 318.621 osoba od toga 1.695 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 27.733 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1.836,108 osoba, od toga 9.040 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 3. svibnjem utrošeno je 921.527 doza, a cijepljena je 716.861 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 509.580 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 204.666 osoba. Za 2.615 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Kudelić: U Varaždinskoj županiji ne možemo reći da se krivulja prelomila

Ravnatelj Varaždinske bolnice Nenad Kudelić u emisiji Studio 4 rekao je da u Varaždinskoj županiji ne mogu reći da se krivulja prelomila, te da za razliku od prethodnog vala kada su bili među prvima u Hrvatskoj, u ovom valu kasne 10-ak dana za ostatkom Hrvatske.

– Tijekom travnja u bolničkom sustavu bilježimo linearni porast hospitalizacije bolesnika. Zadnjih 5-6 dana brojka se ustabilila na 170-180, što je manje nego u prethodnom valu, ali kliničke slike su puno teže, rekao je.

Barušić: Pad broja hospitaliziranih u roku od dva do tri tjedna

Da situacija u bolnicama još uvijek nije bajna, rekao je i zamjenik ravnatelja Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, dr. Zoran Barušić.

– Mi smo pri maksimumu popunjenosti svojih kapaciteta posljednjih tjedana, tako je i danas, rekao je dodavši da bi se rasterećenje bolničkih kapaciteta moglo dogoditi kada broj novooboljelih na dnevnoj razini još padne.

“Neobična i neočekivana, ali i opravdana odluka”

Epidemiolog i mikrobiolog sa Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina gostujući u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao je kako je i u Njemačkoj preporuka da se osobe koje su preboljele COVID 19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom, ali da je za njega to bila vrlo neobična i neočekivana preporuka. Dodao je kako je ipak takva preporuka epidemiološki i politički opravdana. 

Koronavirus po županijama

U Primorsko-goranskoj županiji 145 oboljelih, šest preminulih 
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 99 novooboljelih.
● U Zadarskoj županiji 52 nova slučaja, dvoje preminulih.
● U Osječko-baranjskoj županiji 48 oboljelih, troje preminulih
● U Šibensko-kninskoj županiji 45 novooboljelih. 
● U Međimurskoj županiji 42 oboljelih, jedan preminuli 
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 31 novi slučaj 
● U Požeško-slavonskoj županiji 31 novooboljeli.
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 31 novi slučaj.
● U Zagrebačkoj županiji 23 nova slučaja.
● U Ličko-senjskoj županiji 17 novooboljelih
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 16 oboljelih, jedan preminuli.
● U Istarskoj županiji 13 oboljelih, dvoje preminulo.
● U Virovitičko-podravskoj županiji troje novooboljelih.

Koronavirus u svijetu

● Rezultati novog istraživanja Sveučilišta Glasgow Caledonian pokazali su da redovita tjelesna aktivnost jača imunosni sustav, smanjuje rizik od bolesti i smrtnih ishoda od zaraznih bolesti te znatno pojačava učinkovitost cijepljenja.

Danska će ovaj tjedan dopustiti potpuno otvaranje osnovnih škola i aktivnosti u zatvorenom. Otvorit će se kazališta, koncertne dvorane, kina, teretane i zatvoreni sportski objekti, a neka mjesta imat će ograničeni broj posjetitelja.

● U Crnoj Gori danas je počelo masovno cijepljenje stanovništva nakon što je u tu zemlju tijekom vikenda iz Kine dopremljeno 200 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva, dok će prve doze BioNTech/Pfizer cjepiva koje je donirala Europska unija u Crnu Goru stići tijekom dana.

● Indija je danas zabilježila 357.229 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, prešavši tako 20 milijuna oboljelih od Covida 19 otkako je počela pandemija, izvijestilo je ministarstvo zdravstva. Broj umrlih povećao se za 3449 i sada je ukupno 222.408, a brojni stručnjaci procjenjuju da bi stvaran broj mogao biti puno veći. Bolnički je sustav preopterećen, a bolnicama unatoč međunarodnoj pomoći nedostaje kisika, lijekova i kreveta.

● Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je jučer da je započela ocjenu sigurnosti primjene Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv COVID-19 za dobnu skupinu od 12 do 15 godina, nakon što su proizvođači zatražili odobrenje za tu dob u EU-u i SAD-u. Pfizer i BioNTech u ožujku su izvijestili kako su klinička istraživanja pokazala da je cjepivo sigurno i učinkovito te da izaziva snažnu reakciju u stvaranju antitijela kod djece u dobi od 12 do 15 godina.

● Meksiko se nada da će dovršiti cijepljenje stanovništva protiv Covida 19 do kraja prvoga tromjesečja iduće godine, rekao je zamjenik meksičkoga ministra zdravstva Hugo Lopez-Gatell. Dosad je jednu dozu cjepiva primilo oko 10 posto od 126 milijuna stanovnika Meksika. Lopez-Gatell rekao je da će do sredine srpnja 20 posto stanovništva primiti najmanje jednu dozu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!