Primjeri pokazuju koliko općine, u suradnji s lokalnim gospodarstvenicima, mogu napraviti u kontekstu izgradnje već u praksi uspješno dokazanog koncepta poslovnih zona, a koje su jamac novih radnih mjesta, piše Večernji list BiH.

Dvije općine Zeničko-dobojske županije s posebnom pozornošću prate aktivnosti koje se odnose na kapitalni projekt izgradnje koridora Vc. Žepče i Usora općine su koje su navrijeme započele proces pripremnih aktivnosti kako bi spremne dočekale autocestu, kako kroz infrastrukturno povezivanje lokalnim prometnicama tako i kroz planove koji uključuju, između ostaloga, i razvoj nekih novih poslovnih zona.

Nova zona

Aktivno se pripremaju u Usori, koja ima dvije poslovne zone koje se pak nalaze ne tako daleko od buduće trase. Zvonimir Anđelić, načelnik općine Usora, ističe kako su zone u funkciji, a konstantno su se širile i dograđivale, potvrdivši kako je Općinsko vijeće donijelo odluku o gradnji još jedne zone koja će se nalaziti neposredno uz petlju s koje će se silaziti s koridora.

Ove godine imaju u planu uraditi projekt same zone koja će imati veliki značaj zbog svog strateškog položaja u blizini autoceste. Anđelić je objasnio i kako će koridor imati veliki značaj za daljnji razvoj gospodarstva na ovom prostoru jer će, uz ostalo, omogućiti bržu dostavu svih potrebnih materijala i tereta koji se prevoze kamionskim transportom. Nešto južnije, na prostoru Žepča, također se planski radi u cilju iskorištavanja prednosti koje će sa sobom donijeti autocesta. Načelnik općine Žepče Mato Zovko ističe kako će dužina autoceste kroz općinu Žepče iznositi oko 20 kilometara, a posebno je važna činjenica da će uz autocestu biti vezane sve poslovne zone ove općine, poput Golubinja, Radovlja, Goliješnice, a na prostoru općine Žepče bit će izgrađene i dvije petlje: prva u Poprikuši prema Zenici, a druga u Ozimici koja ide prema Doboju. Osim toga, Žepče će u budućnosti biti i mjesto međuregionalnog čvorišta koje će se odnositi na buduću autocestu Tuzla – Žepče, a sve zajedno dovoljan je razlog za optimizam i očekivanje kako će pored tih prometnica nicati i novi gospodarski objekti.

Jer, kao što je poznato, moderna prometnica sa sobom nosi niz pozitivnih pokazatelja za gospodarstvo, a najočitiji se prepoznaju kroz brži protok ljudi i roba, a samim tim i smanjenje troškova poslovanja. Istodobno, ovaj koridor poslovnim subjektima s prostora Žepča i Usore omogućit će i bržu prometnu povezanost s većim gradskim središtima te ih pozicionirati kao važna međuregionalna čvorišta.

A to se već može reći za jedan od najperspektivnijih gradova Hercegovine – Čapljinu koja se nalazi na strateški važnom prostoru, odmah uz koridor Vc koji se intenzivno gradi, a u blizini nekih drugih prometnih čvorišta.

/HMS/

error: Content is protected !!