Premijer Andrej Plenković danas je predsjednika Zorana Milanovića optužio za huškanje na pojedine zastupnike manjina te pokušaj ušutkavanja zamjenika predsjednika Vrhovnoga suda Marina Mrčele, koji je jučer u HTV-ovom Dnevniku rekao da bi možda bilo dobro da suci sami biraju predsjednika Vrhovnog suda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o zahtjevu Glasa poduzetnika za otvaranjem svih djelatnosti od 15. svibnja, Plenković je u Čakovcu rekao kako su u proteklih godinu i tri mjeseca vrlo kvalitetno balansirali zaštitu zdravlja, gospodarske aktivnosti, društveni život, rad…, da su mnoge druge zemlje imale znatno veća ograničenja te da je Vlada snažno stala iza svojih radnika i građana, a u konačnici i poslodavaca.

– Kod nas nije bilo eksplozije nezaposlenih kao što su to prije parlamentarnih izbora zloslutno najavljivali zastupnici SDP-a, poručio je.

Rekao je kako će do daljnjih otvaranja doći ako to epidemiološke prilike dopuste te da su paušalne izjave kakve je čuo na radiju jednostavno smiješne.

– Umjesto da kažu “Hvala vam lijepa na svemu što ste učinili za radnike i poslodavce”, love se za nekakve rečenice i onda nastoje dobiti eho u vašem pitanju meni, rekao je Plenković.

Poručio je kako je sada najbitnije da se intenzivira proces cijepljenja.

– Pozivam sve naše sugrađane da se cijepe, cjepiva ima dovoljno, cijepljenje je dobro, cijepljenje je korisno, poručio je Plenković.

– Cijepite se što prije možete, dodao je.


“Znatno povećati broj procijepljenih ljudi”

Plenković je rekao da će cijepljenje doprinijeti ukupnoj normalizaciji i u pogledu restriktivnih mjera, a i manjoj potrebi za kompenzacijom onih koji nisu u mogućnosti raditi kao prije pandemije.

– Pa nije nitko oduševljen s time da mora davati neke restriktivne mjere, one se rade u cilju zaštite zdravlja, poručio je.

Plenković je rekao da je dao vrlo jasan signal županima, ministru zdravstva, ravnatelju HZJZ-a, svim koordinatorima, čelnicima županijskih zavoda…

– Oni moraju znatno povećati broj procijepljenih ljudi jer sada cjepiva ima dovoljno, poručio je premijer.

Ministri u kampanji

Na novinarsko pitanje o sudjelovanju ministara u kampanji uoči lokalnih izbora ili na izbornim listama, Plenković je rekao da nitko od ministara to nije postao slučajno.

– Sve su to članovi stranke i normalno je da, kada je vrijeme lokalnih izbora, podupiru kandidate u lokalnim sredinama, rekao je Plenković.

– Teoretski smo mogli svi biti na listama jer zakon to dopušta, tako da nismo baš nešto pretjerali, rekao je također.

O Milanoviću

Novinari su ga pitali i o kritikama predsjednika Zorana Milanovića na račun aktivnosti obnove nakon potresa.

– Nisam slušao što je govorio, vidim da on svašta govori ovih dana. Osim što huška na pojedine zastupnike manjina, to mu je, recimo, osnovni sport zadnjih nekoliko mjeseci, što vrijeđa druge političke aktere ili što nastoji ušutkati struku – ono što mi je bilo interesantnije od ovoga je bio pokušaj ušutkavanja zamjenika predsjednika Vrhovnoga suda koji je nastupio jučer na jednom od dnevnika, gdje je čovjek rekao svoj stručni stav o tome što on kao sudac, ujedno jedan od naša tri kandidata za suca Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i predsjednik GRECO-a na razini Vijeća Europe, misli o tome kako birati predsjednika Vrhovnoga suda. Prema tome, ne vidim da je uloga predsjednika da ušutkava struku. Dapače, ovo je trenutak kada bi struka trebala biti puno glasnija i razgovjetnija, primjerice, o temi kršenja zakona, koji krši Milanović. Milanović je u onoj prvoj protuzakonitoj proceduri išao u proces kandidiranja kandidatkinje koja nije sudjelovala u javnom pozivu za predsjednika Vrhovnog suda i to su bitne teme o kojima se treba očitovati, rekao je Plenković.

Kad je riječ o obnovi, rekao je da svi rade svoj posao i trude se pomoći ljudima unesrećenima potresom.

Na pitanje o sudjelovanju predsjednika u kampanji, rekao je kako Milanović ide tamo gdje nastoji pomoći SDP-u da kako-tako zadrži barem poneki grad i županiju.

O aferi Vjetroelektrane

Na pitanje je li ga Josipa Rimac kontaktirala u vezi s vjetroelektranama, odgovorio je da s tom temom nema apsolutno ništa te da je ministar Zdravko Marić danas vrlo temeljito odgovarao na pitanja o tome.

Dodao je da je poštovana sva procedura i bankarski standardi u odobravanju kredita HBOR-a koji se spominje u aferi Vjetroelektrane.

Upitan o sastanku Marića, koji je i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, s Milenkom Bašićem, investitorom projekta kojem je HBOR-ov kredit odobren, Plenković je odgovorio: “A što je problem u tome?”

– Što je tu problem da se sastao? Ako je on potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar financija i ako postoji nekakvo društvo, neka kompanija, neki investitor koji se žele naći s njim, ja ne vidim da je tu bilo što protuzakonito. Protuzakonito bi bilo učiniti nešto što nije u skladu sa zakonom. To je poanta, rekao je.

Plenković je rekao i kako je onima koji osjećaju da se na njih vrši pritisak rekao da mu se takve stvari moraju signalizirati.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!