Njemačka bilježi daljnji pad novozaraženih, što je za neke njemačke virologe pokazatelj da se treći pandemijski val povlači.

– Mislim da smo na dobrom putu. Trenutno u Njemačkoj cijepimo oko milijun građana dnevno i ako tako nastavimo ima razloga za optimizam, rekla je Sandra Ciesek, direktorica Instituta za medicinsku virologiju Sveučilišta u Frankfurtu u razgovoru za tjedni podcast javnog servisa NDR na temu pandemije koronavirusa.

Objasnila je kako čimbenici poput pojačanog cijepljenja i testiranja te promijenjenog ponašanja ljudi dolaskom toplijeg vremena i duljeg boravka na otvorenome zajednički utječu na trend pada broja novozaraženih. To je uvijek kombinacija mnogih utjecaja, rekla je Ciesak.

Ona je ponovila optimističnu procjenu glasnogovornika za zdravstvo vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Karla Lauterbacha, koji je jučer izjavio kako će “ljeto biti dobro”.

Na promjenu ukazuju i sve veća popuštanja u nekim saveznim pokrajinama.

Bavarska je za iza praznika Duhova, krajem svibnja, najavila otvaranje hotela za turističke boravke, a otvaranja u ugostiteljstvu najavile su i neke druge savezne pokrajine poput Mecklenburga Prednjeg Pomorja i Brandenburga.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je savezne pokrajine na “oprezna otvaranja” u ugostiteljstvu, što se prvenstveno odnosi na ponudu na otvorenome.

Ovog tjedna bi trebale biti prihvaćene i odredbe o oslobađanju od pridržavanja mjera protiv pandemije za cijepljene. Odredba, koja bi na snagu mogla stupiti već ovog vikenda, cijepljene i one koji su preboljeli koronavirus, uz neke iznimke, oslobađa obveze karantene nakon povratka iz inozemstva, kao i mjere noćne zabrane kretanja.

Sedmodnevna incidencija danas je iznosila 132,8, što je za gotovo deset jedinica manje nego dan ranije. Prošle srijede incidencija je iznosila 160.

Virologe zadovoljava i pad broja pacijenata na odjelima intenzivne njege.

– Očekujemo da će do kraja mjeseca broj pacijenata na odjelima intenzivne njege osjetno pasti, rekao je Gernot Marx, predsjednik udruge njemačke intenzivne medicine.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!