Britanski dužnosnici razmatraju koja će cjepiva protiv Covida-19 kasnije ove godine osigurati najbolju zaštitu za ranjive osobe, no odluka o tome još nije donesena, rekao je ministar za cjepiva Nadhim Zahawi.

Britanija je druga u svijetu država po brzini procjepljivanja stanovništva protiv Covida-19 te je prvu dozu primila barem polovica odrasle populacije. Vlada sada razmišlja o trećoj dozi kojom bi se cijepile starije i ranjive skupine najesen nakon što svo odraslo stanovništvo primi drugu dozu.

– Liječnici još nisu odlučili hoće li ići na to da osiguraju veći imunitet za najranjivije ili će pojačati trajnost zaštite, ili ići na varijante, rekao je Zahawi za Sky News.

Na pitanje hoće li ljudi iznad 50 godina dobiti dodatnu pojačanu dozu, Zahawi je ponovio da još nisu odlučili.

Prošli tjedan dužnosnik Javnog zdravstva Engleske rekao je da bi se bilo koji program pojačane zaštite temeljio na potrebi zaštite od varijanata koronavirusa.

Kako koronavirus mutira i pojavljuju se nove, mnogo zaraznije varijante kao što su južnoafrička i brazilska, pred stručnjacima je izazov hoće li postojeća cjepiva biti jednako učinkovita protiv njih.

Da bi se povećao intenzitet istraživanja cjepiva protiv novih varijanti, Britanija je najavila dodatnih 30 milijuna funti u istraživački laboratorij Porton Down. Kada bude dovršen, taj laboratorij će moći testirati 3000 uzoraka krvi na tjedan radi otkrivanja antigena koje proizvedu cjepiva.

Vlada je prethodno izdvojila 30 milijuna funti kako bi do siječnja 2022. povećala kapacitet testiranja krvnih uzoraka sa 700 na 1500 na tjedan.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da bi ulaganja trebala omogućiti Velikoj Britaniji bolju zaštiti od prijetnji novih varijanti virusa. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!