Oko 70 posto Norvežana ove godine želi putovati na odmore u inozemstvo, a Hrvatska im je, uz Grčku, najpoželjnija ljetna destinacija, pokazalo je istraživanje jednog od najvećih skandinavskih touroperatora Apolla, o čemu su izvijestili iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Ocjenjujući rezultate istraživanja i druge pozitivne informacije od skandinavskih touroperatora ohrabrujućim i odličnim vijestima za hrvatski turizam, direktor predstavništva HTZ-a u Švedskoj (odakle pokriva cijelu Skandinaviju), Vedran Sušić, ističe da dobre vijesti dolaze i od većine avioprijevoznika s tog tržišta.

“Avioprijevoznici iz Skandinavije, pa i Norveške, inače su jako oprezni u postavljanju linija, no za ovu sezonu planiraju značajno veći broj letova prema Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu. Tako sada iz više norveških gradova aviokompanije SAS i Norwegian planiraju letove prema Splitu i ostalim hrvatskim zračnim lukama na Jadranu”, iznosi Sušić.

Takve planove smatra i pokazivanjem povjerenja koje u Norveškoj imaju u Hrvatsku kao sigurnu destinaciju, ali i želje Norvežana da posjete Hrvatsku.

“Ako skandinavske zemlje dopuste svojim građanima putovanja izvan granica, u Hrvatskoj možemo ove sezone očekivati značajan broj turista iz Norveške, ali i iz cijele Skandinavije”, poručio je Sušić, dodajući da se dobre prognoze temelje na rezultatima istraživanja i odgovorima 1500 ispitanika.

Rezervacije rastu iz dana u dan

Touroperator Apollo dodatno izvještava kako im rezervacije rastu iz dana u dan, a najviše interesa imaju za inozemna putovanja povezana sa suncem i morem, smještaj u privatnom smještaju ili malom obiteljskom hotelu te paket aranžmanima koji nude jamstvo povrata novca i dodatne sigurnosne uvjete. Za razliku od prijašnjih godina ove je godine samo 15 posto ispitanika izjavilo da želi otputovati u samostalnom aranžmanu, prenosi se u priopćenju. 

Po podatcima HTZ-a, iz Norveške je prošle godine u Hrvatsku došlo tek oko četiri tisuće turista, koji su ostvarili oko 24 tisuće noćenja, što je kao i s drugih, posebice avionskih tržišta, bio velik pad u odnosu na promet iz 2019. godine. 

Do pandemije je, pak, norveško, kao i cijelo skandinavsko turističko tržište, bilo rastuće za hrvatski turizam, a samo iz Norveške u 2019. je u Hrvatsku došlo oko 185 tisuća turista, koji su ostvarili nešto više od milijun noćenja.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!