Ivana Katavić više nije ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Novi v.d. ravnatelja koji će se od sada brinuti o državnoj maturi, maturantima i ispitima je Vinko Filipović, doznaje HTV. 

Smjena odnosno razrješenje na osobni zahtjev dolazi u vrlo osjetljivo vrijeme ali ne sumnjamo da će novi ravnatelj ispuniti sva očekivanja koja se pred njega stavljaju. Iza njega je uspješan mandat u agenciji za odgoj i obrazovanje, rekla je u središnjem Dnevniku novinarka HTV-a Sunčica Findak.

Filipović: Jamčim da ćemo najkvalitetnije moguće obaviti državnu maturu

– U moje 34 godine sudjelovanja u odgoju i obrazovanju na svim poslovima koje sam radio uvijek sam davao sve od sebe i pokušavao, a nadam se i uspio, dati doprinos unaprjeđivanju odgoja i obrazovanje, rekao je Filipović.

Uputio je i umirujuću poruku maturantima.

– Što se tiče državne mature želim uputiti poruku maturantima i njihovim roditeljima te svima koji sudjeluju u procesu državne mature da državna matura ide planiranim tijekom i da ćemo sve učiniti da ona bude održana na najbolji mogući način kako bi interesi učenika bili zadovoljeni jer su nam učenici uvijek bili na prvom mjestu. Poručujem im da ne trebaju strahovati unatoč složenim uvjetima u kojima živimo. Jamčim da ćemo najkvalitetnije moguće obaviti državnu maturu, poručio je.

Zakon o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja je 12 godina na snazi, sada je na javnom savjetovanju. Na pitanje novinarke što treba promijeniti u postojećem zakonu te hoće li to učiniti, Filipović je odgovorio da postoje određene ideje.

– Ja sam po naravi svog posla s Nacionalnim centrom surađivao od 2007. do prve državne mature 2009. godine. Postoje određene ideje koje će u vremenu koje dolazi, nadam se, biti implementirane kako bi državna matura postala još kvalitetnija, rekao je Filipović dodavši da im je u ovom trenutku najvažnije u postojećim uvjetima i s postojećim propisima obaviti što je kvalitetnije moguće državnu maturu.

Ovogodišnjim je maturantima poručio da će Nacionalni centar učiniti sve da oni maturanti koji će zbog epidemioloških razloga biti spriječeni pristupiti maturi ne budi niti na koji način diskreditirani te da će, ako će maturu morati polagati na jesen, biti vrednovani na isti način koji i oni kuji su je polagali u ljeto. 

Skandal na prošlogodišjoj maturi

Dva mjeseca uoči prvih ispita državne mature, skandal u vezi s naknadnim priznavanjem bodova nekim prošlogodišnjim maturantima potresao je krovnu instituciju koja ih provodi.

Jesu li dodatni bodovi za 14 prošlogodišnjih maturanata, dodijeljeni nakon uloženog prigovora na ispitima iz engleskoga i njemačkog jezika – bili regularni? Pitanje je koje postavljaju ovogodišnji maturanti, profesori, bivši ministri, a istražuje i sadašnji.

Ministar Radovan Fuchs 31. ožujka zatražio je dodatna objašnjenja.

– Zatražili smo od Centra da izvoli objasniti cijelu situaciju s obzirom da s cijelom procedurom Ministarstvo nema nikakve veze, rekao je Fuchs.

Sada već bivša ravnateljica Nacionalnog centra priznala je proceduralnu pogrešku. Rekla je da su sve radili u interesu djece.

– U jesenskom roku Centar je pogriješio i napravio pravno-proceduralnu pogrešku prilikom pregledavanja prigovora i ponudio rješenje Povjerenstvu kako bi u zadanim okolnostima, kao što su kratkoća vremena i potreba upisa na fakultete i kada se dogodi greška sustava, sustav je preuzeo na sebe, objasnila je Ivana Katavić.

Ivana Katavić za ravnateljicu NCVVO-a izabrana je u svibnju 2018. i na tom je mjestu zamijenila Maju Jukić.

Razriješena većinom glasova Upravnoga vijeća

Ivana Katavić razriješena je većinom glasova Upravnoga vijeća na vlastiti zahtjev iz osobnih razloga s danom 9. svibnja, a Vinko Filipović jednoglasno je imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja s danom 10. svibnja.

Upravno vijeće u priopćenju ističe da se pripreme za provedbu državne mature provode u skladu s predviđenim planom.

– Ispiti su spremni, stručne radne skupine provele su većinu predviđenih aktivnosti i sve je u samoj završnici, navodi UV.

Sve aktivnosti vezane uz državnu maturu, dodaje UV, “trebaju biti sadržajno besprijekorne, u svakom pogledu etične i da se, u skladu s tim, u svim fazama pripreme i provedbe državne mature svi dionici vode isključivo načelima zakonitosti, kompetentnosti, odgovornosti i pravednosti”.

Upravno vijeće NCVVO-a “pojačano će i u danima koji slijede pomno nadzirati sve postupke u vezi s pripremama za provedbu državne mature te ćemo u skladu sa svojom profesionalnom odgovornošću u suradnji s v. d. ravnatelja i djelatnicima Centra učiniti sve što je u našoj moći da se ovogodišnja državna matura, opterećena teškom epidemiološkom situacijom, provede besprijekorno na dobrobit svih dionika”, poručuje Upravno vijeće.

Greška u rješavanju prigovora 16 učenika

UV napominje da je NCVVO pod vodstvom Ivane Katavić u školskoj godini 2019./2020. kvalitetno pripremio, organizirao i proveo ispite na ljetnom i jesenskom roku državne mature.

– Međutim, u samoj završnici tog procesa u kojemu je sudjelovalo 30.450 učenika u ljetnom roku i 5.947 učenika u jesenskom roku, počinjena je greška u rješavanju prigovora 16 učenika koji su se žalili na vrednovanje njihovih ispita državne mature, smatra UV.

UV je, zaprimivši podnesak u kojemu su navedene tvrdnje o pogreškama koje su se dogodile u rješavanju 13 prigovora, zatražilo očitovanje ravnateljice NCVVO-a, predsjednika Povjerenstva za praćenje provedbe državne mature Momira Karina, tijela koje je jednoglasno donijelo sporne odluke i zaposlenica Centra koje su bile članice Povjerenstva.

U očitovanjima je izneseno da su učenicima odobreni bodovi kako bi se ispravila “proceduralna greška”, ali ne tako da su im priznati pogrešni odgovori, već su im dodijeljeni dodatni bodovi kojima je na njihov prigovor tehnički pozitivno odgovoreno. To nije omogućilo prolazak na ispitu državne mature svim učenicima kojima je odobrena zamolba , dodaje se u priopćenju.

Kako se ističe u priopćenju, članovi UV-a iz medija su doznali sporne činjenice koje do tada nisu imali “priliku razmotriti jer ih nitko iz NCVVO-a i Povjerenstva za provedbu državne mature s njima nije upoznao”.

Upravno vijeće uz ostalo ističe da je naknadno utvrdilo, “i to na temelju objava u medijima, a zatim na zahtjev i na temelju dostavljenih podataka, da je Povjerenstvo za praćenje državne mature pozitivno riješilo još četiri prigovora (što znači da je tako riješeno ukupno 16 predmeta), s tim da je u najmanje jednom nedvojbeno utvrđeno da nisu postojali objektivni elementi za takvo rješavanje prigovora”.

Ta činjenica, smatra UV, upućuje na institucijski, odnosno upravljački deficit ravnateljice NCVVO-a u smislu izostanka pravodobnog upoznavanja Upravnog vijeća sa svim relevantnim činjenicama u vezi rješavanja prigovora na jesenskom roku državne mature u školskoj godini 2019./2020.

– Pogrešnim ne držimo samo jedan od prijedloga tajnice NCVVO-a ravnateljici, a zatim i stav ravnateljice NCVVO-a i drugih zaposlenica NCVVO-a koji su bile članice Povjerenstva, nego i odluke koje je donijelo cijelo Povjerenstvo za praćenje provedbe državne mature MZO-a, osobito s obzirom na činjenicu da je ravnateljica NCVVO-a bila svjesna nedostatka, štoviše, sistemske greške koja je počinjena, ističe Upravno vijeće u priopćenju.

Upravno vijeće predložilo je Ministarstvu znanosti i obrazovanja izmjene Pravilnika o polaganju državne mature te da se, ako ga do ljetnoga roka državne mature u ovoj školskoj godini nije moguće izmijeniti, iz drugostupanjskog odlučivanja o prigovorima na rezultate državne mature izuzmu predstavnici NCVVO-a u Povjerenstvu za praćenje provedbe državne mature te da se odluke Povjerenstva zasnivaju na utvrđivanju eventualnih proceduralnih pogrešaka ili propusta, a ne i o sadržaju ispita.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!