Nakon što je 13 anesteziologinja dalo otkaz u jednom danu, oglasila se uprava Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

“U cilju istinitog informiranja javnosti menadžment i Krizni stožer Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dužni su reagirati na medijske neistine i konstrukcije u vezi sa zahtjevom za prekid radnog odnosa 13 anesteziologa. Čudi naprasna odluka da se zahtjevi za raskid radnog odnosa podnesu nakon što su menadžment i Krizni stožer krenuli u rješavanje problema na koje su u svom pismu ukazali anasteziolozi. Ukoliko je točna tvrdnja njihovog odvjetnika da je odluka o napuštanju KCUS-a „donesena davno, još prije mjesec dana“, onda bi se moglo zaključiti da je interni dopis koji su okvirno u to vrijeme anesteziolozi napisali, a koji je dospio u javnost, bio samo medijska priprema za ovaj potez.

Nakon tvrdnje odvjetnika da su anesteziolozi „počeli dolaziti kod njega“ kada je Tužiteljstvo pokrenulo istragu, s pravom se nameće pitanje da li su anesteziolozi bili pod pritiskom tužitelja koji su ih saslušavali kao svjedoke. Podsjećamo da je grupa liječnika KCUS-a prijavila državnog tužitelja Džermina Pašića Uredu disciplinskog tužitelja zbog neprimjerenog pritiska na njih, te da je Federalno tužiteljstvo ocijenilo da je postupanje tužitelja Pašića bio čin koji je „nedopušten i nezakonit i izlazi izvan propisanih ovlaštenja Tužiteljstva BiH”.

“Indikativna obavijest ministra Vranića”

Indikativno je da javnost o otkazima anesteziologa nisu obavijestili oni sami, nego je to uradio ministar zdravstva ŽS Haris Vranić, te da je nakon toga uslijedila očigledno unaprijed planirana političko-medijska akcija sa poznatim akterima, viđena već mnogo puta.

U javnost se plasiraju neprovjerene informacije, neistine, a istovremeno se povlače politički potezi poput zakazivanja hitne sjednice Vlade ŽS, objavljivanja unaprijed pripremljenih stranačkih priopćenja i izjava. Cilj svega toga nije briga za pacijente i njihovo zdravlje, nego politički obračun vladajuće koalicije u Županiji Sarajevo sa menadžmentom i liječnicima KCUS-a, koji će se očigledno nastaviti.

Javnost već dugo svjedoči da su KCUS, njegov menadžment i liječnici , kao nijedna druga zdravstvena ustanova u BiH, pod kontinuiranim političkim i medijskim nasrtajima, usprkos tome što postižu uvjerljivo najbolje rezultate. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nastrajima kao KCUS.

“Unaprijed pripremljen scenarij?”

Da je i ovaj put riječ o unaprijed pripemljenom scenariju pod političkim pokriviteljstvom, upućuje i najava da će 13 anesteziologa odmah dobiti posao u Općoj bolnici, iako je svima jasno da ta zdravstvena ustanova nema potrebu za angažmanom tolikog broja anesteziologa.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nastavlja sa radom usprkos odlasku 13 doktora. Žao nam je što kolegice odlaze ali je njihova odluka konačna, upravo su nam je priopćile na sastanku na kojem su iznijele određeni broj prigovora koje do sada nikad nisu prijavili generalnoj direktorici KCUS, što im je bila obaveza shodno Zakonu o liječništvu, član br.40.  Također je zanimljivo da su kolegice više puta kazale da problem nisu u pismu spominjani respiratori ACM 812 A.

KCUS je veliki sistem i ima dovoljno kapaciteta da nastavi nesmetan rad. KCUS će raditi u punom kapacitetu sa 44 specijalista anestezije i reanimacije i 14 specijalizanata, od kojih će neki u ovoj godini postati specijalisti. Nastavljamo i dalje pružati jednako kvalitetnu uslugu i građani se mogu obratiti za sve usluge sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Bilo je teško nositi se sa pandemijom Covid 19 u prošloj godini, kada smo gotovo cijelu prvu godinu radili sasvim sami. Imamo razumijevanje i za one koji to ne mogu izdržati. Osnovno pravo svakog čovjeka je da izabere radno mjesto i radnu sredinu, zaključuje se u priopćenju KCUS-a.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!