Roming će od 1. srpnja na Balkanu biti potpuno besplatan zahvaljujući regionalnoj suradnji, a sljedeći korak je snižavanje ovih cijena i s EU, izjavila je generalni sekretar Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je navela da će se uvođenjem besplatnog rominga u regionu, te snižavanjem ovih cijena s EU, doprinijeti razvoju zajedničkog tržišta.

Bregu smatra da bi zajedničko regionalno tržište regionu moglo donijeti dodatni rast BDP-a od 6,7 posto, što je prijeko potrebno, naročito sada kad svima predstoji oporavak.

Međutim, istakla je ona, kooperativne politike se neće desiti ako ne postoji domaća podrška i ako se ne posveti ispunjavanju obećanog, priopćeno je iz RCC-a.

“Na zapadnom Balkanu registrirano je 1,4 milijuna nezaposlenih, od čega je 760.000 žena, a 173.000 mladih ljudi. U regionu je zaposleno milijun muškaraca više nego žena. Slobodno putovanje za sve građane samo s osobnom kartom, ali ne isključivo zbog turizma, nego i da bi se lakše studiralo, radilo i poslovalo u regiji, bez posebnih prepreka za strance”, navela je Bregu.

Prema njenim riječima, potrebni su konkretni rezultati na samitu u Berlinu ove godine.

“Ne želimo da naši kamioni koji prevoze lijekove, hranu ili drugu robu gube dragocjeno vrijeme i novac čekajući na našim ili granicama EU”, izjavila je Bregu.

Ona je istakla da je krajnje vrijeme da se uvede regionalni mehanizam za zdravlje, navodeći da je do sada gotovo 1,4 milijuna ljudi u regionu imalo kovid 19, zbog čega je nužno da svaka ekonomija poduzme neophodne korake da bi zajedno prešli dug put ka boljem regionu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!