Ministar zdravstva Sarajevske županije Haris Vranić je ocijenio da je epidemiološka situacija u Sarajevskoj županiji izuzetno povoljna. Prema posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo, proteklog dana evidentiran je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Vranić je na sjednici Skupštine SŽ, koja je posvećena i epidemiološkoj situaciji, zastupnike izvijestio da je manji i broj pacijenata na bolničkom liječenju.

– U Općoj bolnici je 69 pacijenata, a u Kliničkom centru njih 116. Četiri pacijenta su trenutno na respiratorima. Smrtnost od posljedica COVID-19  je svedena na minimum. Mjere su dakle, dale rezultate, a počelo je i cijepljenje. Ukratko, možemo reći da Krizni stožer Ministarstva zdravstva i Vlada drže sve pod kontrolom”, istakao je ministar.

Naglasio je, međutim, da nije vrijeme za opuštanje, jer epidemija još traje.

– Epidemija je, takoreći, u smirujućem toku, što ne znači da se ne može ponoviti i razbuktati. Ako se nastavimo pridržavati svih epidemioloških mjera to se neće desiti –  istakao je.

Naglasio je također da će Krizni stožer uputiti zahtjev za dodatnim ublažavanjem mjera prema Vladi SŽ, ako se nastavi trend pada  broja novozaraženih i stabilnosti trenutne epidemiološke situacije u Sarajevskoj županiji

Također je potvrdio da je 13 anesteziologa dalo otkaz na Kliničkom univerzitetskom centru (KCUS), te da on neće dozvoliti da oni ostanu bez posla, posebno neće dozvoliti da odu iz države.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!