Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH još radi na predmetu koji je formiran povodom žalbe grupe pritvorenika iz bh. Alkatraza u Vojkovićima.

Naime, u godišnjem izvještaju državnih ombudsmana navodi se kako su zatvorenici u žalbi naveli da su zbog loših uvjeta počeli štrajk glađu te da će odbijati hranu do ispunjenja njihovih uvjeta. Podsjećamo, u državni zatvor prebačeni su na izvršenje kazne Zijad Turković, Đorđe Ždrale, Veselin Vlahović Batko, Husein Bosnić, Haris Čaušević Oks, Mevlid Jašarević, Milenko Lakić…

-U pritvoru se nalaze u samoizolaciji, u ćelijama provode po 22 sata, bez dnevnog tiska, knjiga, biblioteke, radija i televizora, telefonska veza s odvjetnikom i rodbinom slabo da i funkcionira, a u ćelijama im je zabranjeno pušenje. U žalbi ukazuju da ne dobivaju nikakva higijenska sredstva za čišćenje ćelija, a hrana je uglavnom suha, bez juhe – naveli su zatvorenici.

Podnositelji žalbe traže da im se osigura dnevni tisak i postave televizori po sobama ili da im se omogući da sami kupe televizore.

U izjašnjenju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH navedeno je da se odbijanje zatvorske hrane ne smatra štrajkom glađu.

-Maksimalno vrijeme koje pritvorenik provodi u ćeliji je 19 sati. Vrijeme izvan ćelije pritvorenici provode u prostorijama za zajedničke aktivnosti ili fitnes sali najmanje u četiri navrata. Pritvorenici mogu sami odlučiti hoće li koristiti fitnes salu ili će boraviti u prostoriji za zajedničke aktivnosti – pojasnili su iz bh. Alkatraza.

Također, dodali su kako se do okončanja procedure natječaja za nabavu tiska u prostoriju za zajedničke aktivnosti dostavljaju dvoje dnevne novine.

-Televizor je, u skladu s Pravilnikom, instaliran u prostoriji za zajedničke aktivnosti, gdje pritvorenici mogu pratiti 24 različita domaća i strana kanala. Pritvorenicima nije dozvoljeno koristiti osobni TV-uređaj u sobi, kao ni druge uređaje za distribuciju zvuka i slike – naglašeno je.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!