D. M. (35)  iz Teslića, osuđen je pravosnažno na godinu zatvora zbog šverca droge, koju je u prvom navratu prodao prikrivenim istražiteljima, a onda im je ponudio i novu količinu, nakon čega je tokom same primopredaje uhićen.

U optužnici, po kojoj je proglašen krivim, navedeno je da je bio svjestan, odnosno znao je da se radi o speedu, koji je radi prodaje nabavljao od njemu poznatog lica, a potom prodavao drugim osobama.

Kako se dodaje, on je tako 27. listopada prošle godine, u ljetnoj bašti jednog kafića u Tesliću, a nakon što se upoznao sa prikrivenim istražiteljima kodnih naziva Ado i Dudi, ponudio na prodaju spid, navodeći da je prije nekoliko dana imao 800 grama droge te da je može nabaviti po cijeni od 3.000 eura po kilogramu.

U optužnici se naglašava da je istražitelje uvjeravao da je droga vrhunskog kvaliteta, da je nabavlja sa područja Sarajeva i da bude upakovana i zatvorena u dvije vrećice, navodeći da će ih pozvati čim nabavi drogu za prodaju. Zanimljivo, kada je drogu nabavio te odlučio da je proda, spustio je i cijenu.

-On je, po prethodnom dogovoru, 18. studenog prošle godine telefonom obavijestio prikrivene inspektori da će im prodati kilogram speeda po cijeni od 2.500 do 2.600 eura, te je potrebno da dođu u Teslić kako bi pogledali robu i dogovorili se o cijeni”, navodi se u optužnici, a potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Kako se dodaje, on se oko 15.30 našao sa prikrivenim istražiteljima u ugostiteljskom objektu te im rekao da je donio na prodaju kilogram speeda, tražeći da mu odvade jedan dio droge.

-Nakon toga su optuženi i prikriveni istražitelji otišli do vozila kojim su se dovezli. Optuženi je u vozilu prikrivenim istražiteljima prodao oko kilogram speeda za 2.500 eura – navodi se u optužnici po kojoj je osuđen.

Prikriveni istražitelji su, dodaje se, na njegovu molbu dali optuženom manji dio droge koju je on stavio u plastičnu vrećicu, da bi potom, nakon prodaje speeda, on rekao istražiteljima da će im se ponovo javiti kada nabavi drogu za prodaju.

-Potom je više puta putem aplikacije WhatsApp sa svog telefonskog broja pozivao prikrivene istražitelje i nudio im na prodaju drogu, pa je tako po prethodnom dogovoru da će im 22. siječnja ove godine prodati oko dva kilograma speeda za 4.500 eura, došao na dogovoreno mjesto sa prikrivenim istražiteljima u namjeri da im proda drogu, te su ga uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) – ističe se u optužnici.

Presudi je prethodilo priznanje krivice koje je sklopio sa Okružnim javnim tužiteljstvom Doboj.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!