Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozdavio je službeni stav Njemačke da je u reformi izbornog zakonodavstva potrebno izmijeniti Ustav BiH, kako bi se u potpunosti implementirale presude Europskog suda za ljudska prava i otklonila diskriminacija prema dijelu građana BiH koji nisu iz tri konstitutivna naroda.

– SDA već dugo zagovara taj stav kroz bezrezervnu provedbu presuda Sejdić-Finci i ostalih, što je i obveza na europskom putu, sadržana u 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Zahtjev SDA je, dakle, da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona – napisao je Izetbegović na Facebooku.

Veoma značajnim smatra i stav Savezne vlade Njemačke da bi insistiranje na načelu „legitimnog političkog zastupanja naroda“ moglo produbiti etničke podjele i otežati provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava.

– Bez reduciranja nadležnosti domova naroda na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ovaj zahtjev HDZ je neprihvatljiv za SDA, na čemu uporno insistiramo i što jeste glavni kamen spoticanja u dugogodišnjim pregovorima s HDZ-om, napisao je Izetbegović.

On se nada se da će izneseni stavovi Njemačke biti okvir za djelovanje novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Izetbegović je, međutim, prešutio kako je među 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i zahtjev za provedbom presuda Ustavnog suda BiH. A jedna od tih presuda je ona u predmetu Ljubić koja nalaže osiguranje izbora legitimnih predstavnika u Dom naroda Parlamenta FBiH i na drugim administrativno-tehničkim razinama, što znači i u Predsjedništvu BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!