U skladu s tradicijom kraljevskog dvora, princ Charles poslao je pismo zahvale svima koji su obitelji pisanim putem izrazili sućut. Posebno dirljiv dio službene omotnice je crno-bijela fotografija na kojoj su desetogodišnji princ Charles i njegov otac, piše Gloria.

Princ Charles još je jednom pokazao koliko ga je pogodila smrt njegovog oca koji je preminuo 9. travnja. Otkrio je to sadržaj pisma zahvale kraljevske obitelji, a koji je podijelila jedna od štovateljica pokojnog princa Philipa.

“Princ od Walesa puno vam zahvaljuje na vašoj vrlo ljubaznoj poruci suosjećanja. Njegovo kraljevsko veličanstvo izuzetno je dirnuto mnogim velikodušnim porukama koje su primljene posljednjih dana; pružale su veliku utjehu u ovo vrlo tužno vrijeme. Princ od Walesa šalje vam svoje najtoplije zahvale i najbolje želje”, stoji u pismu, uz koje je priložena i fotografija.

Riječ je o crno-bijeloj uspomeni iz 1958. na kojoj desetogodišnji Charles ponosno sjedi u malom motornom čamcu uz svog oca. Sentimentalna fotografija snimljena je ispred engleskog otoka Wight, a mnogima je izmamila suze. Da je kraljevska obitelj shrvana i nakon gotovo mjesec dana od smrti vojvode od Edinburga koji je preminuo u 99. godini, dokazuje i još jedan detalj. Naime, štovateljima je poslana omotnica s crnim obrubom umjesto crvenim  kakve su se do sada koristile tijekom razdoblja žalovanja.

Dugogodišnja tradicija

Kraljica Elizabeta time je prekinula dugogodišnju tradiciju, a prema mišljenju mnogih, to je napravila kako bi još jednom odala počast svom voljenom suprugu s kojim je 73 godine dijelila dobro i zlo. Baš kao što je  prema njegovoj želji i sahrana bila pomalo nekonvencionalna pa je lijes s tijelom princa Philipa u kraljevsku kriptu u dvorac Windsor prevezen posebno preuređenim Land Roverom, na kojem je on kao veliki ljubitelj brzina, osobno dizajnirao neke preinake.

U video poruci objavljenoj dan nakon smrti vojvode od Edinburga, princ Charles rekao je da vjeruje da bi njegov otac “bio zapanjen” izljevom ljubavi i podrške.

“Moj dragi tata bio je vrlo posebna osoba koja bi iznad svega bila zaprepaštena reakcijom i dirljivim stvarima koje su o njemu rečene i s tog gledišta mi smo, moja obitelj, duboko zahvalni na svemu tome. Održat će nas u ovom konkretnom gubitku i u ovom posebno tužnom vremenu”,  tužno je zaključio princ Charles.

PIŠE DOLORES TOLIĆ/GLORIA

error: Content is protected !!