Nekoliko zaposlenika farmaceutske tvrtke uhićeno je u Indoneziji zbog navodnog pranja i preprodaje rabljenih setova za testiranje brisa nosa Covid.

Prema izvještaju policije, do 9.000 putnika u zračnoj luci u Medanu možda je testirano ponovnim korištenjem štapića za bris. Državna tvrtka Kimia Farma sada se navodno suočava s potencijalnom tužbom pokrenutom u ime putnika.

Policija je rekla da vjeruje da se prevara događa od prošlog prosinca u zračnoj luci Kualanamu u Medanu,  u sjevernoj Sumatri. Putnici moraju imati negativan test, ako žele letjeti, a zračna luka nudi mogućnost testiranja. Vlasti zračne luke koristile su setove za brze antigenske testove, koje je isporučila tvrtka Kimia Farma.

Nakon pritužbi putnika da su dobili lažno pozitivne rezultate testa, policija je prošlog tjedna poslala tajnog policajca da se predstavlja kao putnik, izvijestio je lokalni medij Detik. Nakon što su mu uzeli bris nosa i dobio je pozitivan rezultat testa, drugi su policajci izvršili prepad na mjestu za testiranje, gdje je pronađen rabljeni komplet za testiranje, koji je recikliran na njihovom kolegi.

Prošli tjedan uhićeno je pet zaposlenika Kimia Farme, uključujući menadžera tvrtke Medan. Osumnjičenici su optuženi za kršenje zdravstvenih i potrošačkih zakona pranjem štapića iz nosa i prepakiranjem za prodaju. Lokalni mediji rekli su da su vlasti prikupile izvješća 23 svjedoka i istražuju je li dobit od prevare – procjenjuje se na oko 1,8 milijardi rupija (89.700 funti; 124.800 dolara) – iskorištena za financiranje izgradnje raskošne kuće za jednog od osumnjičenih, piše BBC.

Kimia Farma, sa sjedištem u glavnom gradu Jakarti, otad je otpustila uključeno osoblje i obećala pooštriti unutarnju kontrolu.

Ovog tjedna dva odvjetnika su koji su posljednjih mjeseci često letjeli zračnom lukom Kualanamu, rekli su da planiraju tužiti Kimia Farmu, izvještava South China Morning Post. U kolektivnoj tužbi nadaju se da će dobiti milijardu rupija za svakog oštećenog putnika.

Izvor:N1

error: Content is protected !!