Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 4. svibnja. Usvojen je i prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donesene sa rokom važenja od 14 dana, računajući od 6. svibnja.

Jednom od naredbi je ublaženo ograničenje kretanje građana na cijelom teritoriju FBiH i sada ono važi od 23 sata uvečer do 5 sati ujutru narednog dana, a dozvoljeno je okupljanje ne više od 30 osoba na otvorenom.

Naređeno je vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera FMZ.

Prije isteka roka od 14 dana, Krizni stožer FMZ je dužan da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Ovaj stožer je dužan i da današnje zaključke s prilozima dostavi kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva, županijskim ministarstvima zdravstva i zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima u FBiH, općim županijskim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožera županijskih ministarstava zdravstva, Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-ova županija.

Sukladno zaključku od 8. siječnja, Vlada FBiH će Parlament FBiH izvjestiti o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje donesenim s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U informaciji je istaknuto da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidencija iznosi 75 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, najviša je zabilježena u Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i HBŽ-u. U proteklom, u odnosu na tjedan prije, broj novozaraženih slučajeva u FBiH je manji za 39 posto, a sedmodnevna incidencija za 48,3 posto, dok je za 24,8 posto manji i broj hospitaliziranih pacijenata.

Navedeno je da je u Federaciju BiH dosad stiglo 111.050 cjepiva, a zaključno sa 2. svibnja je cjepivo protiv COVID-19 primilo 55.266 građana, od kojih je 49.508 primilo prvu, a 5.758 i drugu dozu, s tim što su ovi pokazatelji nepotpuni jer ih jedna županija nije dostavila, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!