Predsjednik i premijer nastavili su javnu polemiku vezanu uz izbor predsjednika Vrhovnog suda. Premijer poručuje da neće podržati Milanovićevu favoritkinju Zlatu Đurđević, dok predsjednik ističe da je izbor politička farsa u kojoj tašti i slabi vrijeđaju, povlače po blatu i lažu. Komentirao je i tezu da bi bilo najpametnije da suci sami odaberu predsjednika.

Predsjednik Zoran Milanović kritizirao je javnu televiziju nakon jučerašnje emisije Otvoreno o izboru čelnika Vrhovnoga suda. U emisiji je sudjelovalo troje od pet kandidata za to mjesto – Zlata Đurđević, Lana Peto Kujundžić i Šime Savić, te nezavisni pravni stručnjak profesor Davor Derenčinović. Zbog te je emisije Milanović HRT nazvao partijskom televizijom, gorom od Yutela, urednika emisije Mislava Togonala prevarantom, a djelatnike HRT-a plaćenicima.

Reakcija Ravnateljstva HRT-a

Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije najoštrije je osudilo istup predsjednika Republike.

Priopćenje Ravnateljstva prenosimo u cijelosti:

“Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) najoštrije osuđuje istup predsjednika Republike Hrvatske danas u Splitu tijekom kojeg je napao novinare HRT-a optužujući ih da su prevaranti i državna sramota.

HRT smatra da je to neprimjeren govor u javnom prostoru te podsjeća predsjednika RH na odredbe članka 38. Ustava RH o slobodi medija.

Nažalost, HRT ne može protumačiti današnje poruke predsjednika RH drugačije nego kao napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa. Izražavamo zabrinutost zbog otvorenog aludiranja da će HRT i njegovi zaposlenici doživjeti sudbinu nekadašnjeg Vjesnika. To je izravna prijetnja javnom medijskom servisu i njegovim zaposlenicima”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!