Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja cjepiva, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lijekova i povećanje proizvodnih kapaciteta. To uključuje i zajedničku nabavu lijekova i stvaranje portfelja perspektivnih lijekova te potpisivanje predugovora s proizvođačima kao što je to učinjeno i kod cjepiva protiv covida-19.

“Cjepiva spašavaju živote, ali sama ne mogu iskorijeniti covid-19. Trebamo snažno potaknuti rad na lijekovima kako bismo ograničili potrebu za hospitalizacijom, ubrzali vrijeme oporavka i smanjili smrtnost”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

“Pacijenti u Europi i diljem svijeta trebaju imati pristup prvoklasnim lijekovima protiv covida-19, stoga smo odredili tri vrlo jasna cilja: do listopada ćemo razviti i odobriti tri nova i učinkovita lijeka protiv covida-19 koji potencijalno mogu promijeniti tijek bolesti”, dodala je povjerenica.

Komisija najavljuje da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lijekova protiv covida-19 i do lipnja ove godine identificirati njih pet koji najviše obećavaju.

“Situacija na mnogim odjelima za intenzivnu skrb diljem kontinenta i dalje je kritična. Moramo se usredotočiti i na cjepiva i na lijekove kao na dva snažna i komplementarna načina za borbu protiv covida-19”, rekao je potpredsjednik Komisije Margiritis Schinas.

 Schinas dodaje da EU trenutačno ima samo jedan odobreni lijek za covid-19.

Izvor:N1

error: Content is protected !!