Nakon razornog potresa na Banovini, dignuo je Austriju na noge, deset biskupija, deset zemaljskih vlada i pokrenuo projekt “Krov za Hrvatsku”. On je Željezanski biskup Egidije Živković. Želio je kaže, trajno pomoći ljudima da žive u novom domu. Tako su gradišćanski Hrvati, točnije društvo “Hrvat S.A.M.”, povezali austrijsku i hrvatsku Vladu, te Katoličku Crkvu u humanitarnoj akciji i počeli izgradnju 20 modularnih kuća koje kako kažu, mogu izdržati potrese  i od 10 stupnjeva po Richteru. 

– Ideja se rodila u vremenu nakon potresa kako bi stvarno mogli ljudima pomoći koji su nastradali i ja sam želio pomoći da to bude trajna pomoć, a ne da to bude samo humanitarno s hranom i odjećom, nego da ljudi i obitelji mogu živjeti u novoj kući u novom domu. Pokrenuli smo projekt s hrvatskom Vladom, gradom Zagrebom, kao i Caritasom zagrebačke nadbiskupije, rekao je biskup mons. Egidije Živković.

– Ovo je druga od 20 kuća, jednu smo napravili u roku od sedam dana, modularnu drvenu kuću za obitelj Divić Brajković. Namjeravamo napraviti 20 kuća, ne samo u Čučerju i zagrebačkoj županiji i gradu Zagrebu, nego i još nekoliko na Banovini, istaknuo je predsjednik zagrebačke podružnice Udruge Hrvat S.A.M fra. Božidar Blažević.

Nama se raspuklo srce kad smo vidjeli raspuknute zidove crkve, župnog dvora i obiteljskih kuća.”

fra. Božidar Blažević

Ovo su kaže Blažević, izuzetno kvalitetne kuće, nažalost, rekao bih može se cijeli Zagreb srušiti, ova se kuća neće srušiti, jer trpi potres od 10 stupnjeva.

– Izuzetno je kvalitetna i toplinski i izgledom, a isto tako što se tiče sigurnosti. Uz to, gradili smo kuću po potrebi i zakonu hrvatske države od 85 kvadratnih metara za obitelji s pet i više članova.

– Nama se raspuklo srce kad smo vidjeli raspuknute zidove crkve, župnog dvora i obiteljskih kuća. Iz tih razloga biskup je pokrenuo akciju, uključio deset biskupija, deset zemaljskih vlada, pokrenuo je cijelu Austriju na noge, a partnere smo našli na našu radost u ministarstvu graditeljstva u ministru Darku Horvatu u gradu Zagrebu, gradonačelnici Jeleni Pavičić Vukičević i zagrebačkoj nadbiskupiji u kardinalu Josipu Bozaniću. Tako da smo izuzetno sretni da smo uvezali dvije države na temelju ove tuge. Tako da dobro surađujemo na nivou i crkvene i državne vlasti kada je u pitanju ova međunarodna suradnja između Austrije i Hrvatske, rekao je Blažević.

Naš biskup je, dodaje, pokrenuo cijelu biskupiju i cijelu Austriju i izlobirao kao Hrvat koji je upravo rodom iz Banovine. 

– Svi smo od prvog dana prikupljali hranu, odjeću, lijekove, obuću, građevinske materijale. Ali biskup je rekao idemo konkretno pomagati i ljudima izgraditi kuće. Ovo je prva službeno izgrađena kuća u obnovi hrvatske države, jer smo mi napravili prvi i jedini svu dokumentaciju, 250 dokumenata za izgradnju kuće u Hrvatskoj, dodaje Blažević.

U akciji “Krov za Hrvatsku” već je prikupljeno dva milijuna eura, dovoljno za izgradnju i uređenje 20 obiteljskih kuća.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!