Iako je na jučerašnjoj sjednici Federalne vlade donesena naredba kojom je ublaženo ograničenje kretanja građana od 23 do pet sati, ipak, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dalje na snazi ostaje zaključak Županijske vlade od 18. ožujka o zabrani rada ugostiteljskih objekata u vremenu od 21 do pet sati.

Usto, na snazi ostaje i zabrana izvođenja glazbe uživo u svim ugostiteljskim objektima, kao i na javnim okupljanjima te svečanostima svih vrsta, potvrdio je za Avaz dr.Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.  Podsjetio je kako je tadašnjim zaključkom definirano da te mjere budu na snazi sve dok se tjedna incidenca obolijevanja u HNŽ ne spusti na razinu ispod 50 na 100.000 stanovnika. Činjenica je, kazao je dr. Avdić, da se i u HNŽ, posebno u Mostaru u posljednje vrijeme epidemiloška situacija stabilizirala, ali je i dalje tjedna incidenca obolijevanja visoka, osobito kada je riječ o prosjeku u Federaciji BiH koji iznosi 75 slučajeva na 100.000 stanovnika.

-Sve dodatne mjere koje smo uveli, kao što je, upravo, zatvaranje ugostiteljskih objekata u 21 sat su dovele do znatnog pada broja oboljelih. Tako je u zadnja tri tjedna zaključno od 2. svibnja tjedna incidenca 204, što je izuzetno dobro kada znamo da je krajem ožujka iznosila 820 na 100.000 stanovnika. Međutim, s obzirom na federalni prosjek od 75, mi još uvijek zaostajemo i, stoga, ostaje na snazi mjera o zabrani rada ugostiteljskih objekata ako Županijska vlada to ne promijeni- pojasnio je dr.Avdić.

Naveo je i kako blagi optimizam postoji s obzirom i na sve manji broj hospitaliziranih pacijenata, ali i smrtnih ishoda, ali, kako je naglasio, oprez je svakako neophodan.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!