Veći dio ostataka velike kineske rakete za koju se očekuje da će se ovaj vikend vratiti u atmosferu izgorjet će pri povratku te je malo vjerojatno da uzrokuje bilo kakvu štetu, rekao je danas glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Raketa Dugi marš 5B lansirana je 29. travnja s kineskog otoka Hainan, noseći na sebi bespilotni modul Tianhe, koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj postaji. Lokacija slijetanja rakete u Zemljinu atmosferu pri padu iz svemira “ne može se odrediti sve do nekoliko sati prije njezina ulaska”, koji bi se trebao dogoditi oko 8. svibnja, reklo je ovaj tjedan Američko svemirsko zapovjedništvo.

Govoreći u Pekingu, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da Kina pomno prati povratak rakete u atmosferu te da će većina njezinih komponenti biti spaljena pri povratku.

– Mogućnost da ovaj proces izazove štetu na površini izuzetno je niska, rekao je.

Ostaci rakete Dugi marš 5B vjerojatno će pasti u međunarodne vode, izvijestio je u srijedu kineski Global Times. 

– S obzirom na sadašnju putanju rakete, trag krhotina vjerojatno će pasti sjeverno u razini New Yorka, Madrida ili Pekinga, a južno u razini Čilea i Wellingtona ili bilo gdje između, rekao je ovaj tjedan astrofizičar s Harvarda, Jonathan McDowell.

Lansiranje modula Tianhe prva je od 11 misija potrebnih da bi se završila kineska svemirska postaja. Čelnik Pentagona Lloyd Austin rekao je jučer da neće uništiti kinesku raketu koja se ovog vikenda treba nekontrolirano vratiti u atmosferu, neizravno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskom letjelicom kod njezina povratka na Zemlju. U travnju 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada zanijekale da su izgubile nadzor nad laboratorijem.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!