Čelnik Pentagona Lloyd Austin jučer je rekao da neće uništiti kinesku raketu koja se ovog vikenda treba nekontrolirano vratiti u atmosferu, neizravno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole.

– Po posljednjim procjenama koje sam vidio, planiran je (povratak) za 8. ili 9. svibnja, rekao je američki ministar obrane na tiskovnoj konferenciji.

– Zasad nismo planirali uništiti raketu. Nadamo se da će pasti gdje nikome neće naškoditi, u ocean ili na neko takvo mjesto, dodao je.

Kina je prošlog tjedna pomoću rakete Dugi marš 5B lansirala prvi od triju modula svoje svemirske stanice CSS-a. Raketa se ovih dana treba spustiti na Zemlju, nitko ne zna gdje. Nakon odvajanja svemirskog modula, lanser je počeo kružiti oko Zemlje u nepravilnoj putanji, polako gubeći visinu, što zapravo onemogućuje bilo kakvo predviđanje o mjestu njegova ulaska u atmosferu a time i o mjestu pada.

Moguće je da će se raspasti u atmosferi i ostaviti iza sebe tek krhotine. Ako ostane čitav, postoji velika mogućnost da padne u more jer voda čini 70 posto planeta. Austin je, ne imenujući izravno kineske vlasti, natuknuo da lansiranje kineske rakete nije bilo dovoljno precizno planirano.

– To svjedoči o tome da oni među nama, koji djelujemo u svemiru, moramo – ili bismo morali – postupati sigurno i promišljeno te sve ovo uzeti u obzir kada se planira operacija, dodao je.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskim brodom kod njegova povratka na Zemlju. U travnju 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada zanijekale da su izgubile nadzor nad laboratorijem.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!