Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell istaknuo je u nedjelju da retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH i poziva na novo crtanje granica mora prestati te da nema promjene u stajalištu EU-a u podršci njezinom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Retorika koja dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine mora prestati. Govoriti o secesiji, novim granicama, daljnjoj etničkoj podjeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo, objavio je Borrell na svom blogu uoči rasprave ministara vanjskih poslova o zapadnom Balkanu. 

Zapadni Balkan je jedna od dviju glavnih tema redovitog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova koji se sastaju u ponedjeljak u Bruxellesu. O pitanjima proširenja EU-a i Procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je osmišljen za zemlje nastale raspadom Jugoslavije i Albaniju, raspravljat će se i u utorak na sastanku Vijeća za opće poslove koje čine uglavnom ministri vanjskih poslova ili ministri zaduženi za europske poslove. 

– Stajalište EU-a nije se promijenilo i neće se promijeniti. Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njezina budućnost je u EU-u kao ujedinjena i suverena država, kaže Borrell. 

Borrell je u svom blogu napisao da se posebno osvrće na Bosnu i Hercegovinu u kojoj je stanje izrazito teško i u kojoj se politička atmosfera nedavno pogoršala. 

Rekao je da su krajem prošle godine bosanskohercegovačke vlasti disfunkcionalno odgovorile na migrantsku krizu te da je negativni spin u razgovorima o izbornim i ustavnim reformama kulminirao pojavom raznih non-papera, u kojim je kritizirana uloga EU-a i SAD-a i njihovi napori da pomognu u pregovorima. 

“U jednom od tih non-papera predlagano je prekrajanje granica u regiji i podjela Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, što je pogoršalo atmosferu i dalo zamah secesionističkoj agendi i zapaljivim reakcijama”, ističe Borrell. 

Posljednjih tjedana u javnosti su se pojavila dva tzv. non-papera s prijedlozima za rješavanje otvorenih pitanja koja još uvijek opterećuju zapadni Balkan. U jednom takvom navodnom dokumentu koji je pripisan Sloveniji, ali čije postojanje ili autorstvo nitko nije potvrdio, predlaže su podjela Bosne i Hercegovine po etničkoj osnovi. To je naišlo na brojne osude jer se smatra da je diranje u granice iznimno opasno i da bi dovelo do nesagledivih posljedica. Drugi takav dokument, čije su postojanje i autorstvo također upitni, odnosi se na Kosovo i rješavanje odnosa između Kosova i Srbije. 

Borrell kaže da je zbog pogoršanja situacije prije desetak dana održao video-sastanak s članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

– Bio je to težak sastanak s mnogo napada i optužbi između članova predsjedništva, kaže Borrell. 

Borrell je rekao da je pozvao svoje sugovornike da prestanu s kontraproduktivnim diskursom i djelovanjem. Ključna stvar koja se očekuje od Bosne i Hercegovine je ustavna i izborna reforma kako bi se udovoljilo standardima EU-a i provela presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. 

Dodaje da je potrebno reformirati izborno zakonodavstvo u skladu s preporukama OESS-a i GRECO-a (Skupina država protiv korupcije, tijelo koje je osnovalo Vijeće Europe). 

– Znam da su ove reforme teške i da se dotiču vrlo osjetljivih pitanja: potreban nam je konstruktivan angažman svih čelnika diljem političkog spektra i civilnog društva kako bismo uspjeli, kaže Borrell. 

Borrell kaže da je uloga EU-a, koji zajedno sa SAD-om pomaže u tim pregovorima, osigurati usklađenost prijedloga koji su na stolu sa standardima EU-a. Osudio je i kritike koje su se u BiH mogle čuti na račun posebnog izaslanika Johanna Sattlera. 

– Pokušaji lažnog predstavljanja uloge i namjere EU i naših međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini neprihvatljivi su. Moj specijalni predstavnik, koji je ujedno i predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler i njegovo osoblje imaju moje puno povjerenje i podršku, kaže Borrell. 

Nedavno je jedan sarajevski portal optužio Sattlera, austrijskog diplomata, za bliskost s Rusijom.

Izvor:hrt.hr