Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. U govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi s pomoću kojeg bi rat među Europskim državama postao nezamisliv, stoji na stranicama Europske komisije, predstavništva u Hrvatskoj.

„Svjetski mir ne može se očuvati ukoliko se ne ulažu kreativni napori razmjerni opasnostima koje ga ugrožavaju. (…) Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost.“ – R. Schuman

Otac Europske Unije Robert Schuman bio je duboko pobožni katolik i kao takav smatrao je da se jedinstvo europskih naroda može graditi samo na kršćanskom idenitetu.

Na pitanje ukida li Europa granice Schuman je rekao: “Naravno, ne radi se o tome da se ukinu etničke i političke granice. One su povijesna činjenica: mi nemamo pretenzije ispravljati povijest, niti izmišljati neki racionalizirani ili programirani zemljopis. Mi kanimo oduzeti granicama njihovu krutost, rekao bih čak, njihovo beskompromisno neprijateljstvo.

Ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik (EZUČ) odnosno Ugovor iz Pariza potpisan je 18. travnja 1951., a stupio je na snagu 25. srpnja 1952. godine. Prvi je put šest europskih zemalja odlučilo krenuti putem integracije. Taj je ugovor omogućio udaranje temelja za izgradnju zajednice europskih naroda.

Cilj osnivanja Europske unije bio je okončanje učestalih i krvavih međususjedskih ratova koji su kulminirali Drugim svjetskim ratom. Europska zajednica za ugljen i čelik počinje gospodarski i politički ujedinjavati europske zemlje kako bi se osigurao trajan mir. Pedesete godine dvadesetog stoljeća razdoblje su hladnog rata između Istoka i Zapada. Godine 1956. sovjetski tenkovi guše prosvjede protiv komunističkog režima u Mađarskoj. Godine 1957. Ugovorom iz Rima osniva se Europska ekonomska zajednica (EEZ), odnosno tzv. zajedničko tržište.

Povijesni korijeni Europske unije sežu u Drugi svjetski rat. Europljani su odlučni u namjeri da se više nikad ne ponove ubijanje i razaranje takvih razmjera. Nedugo nakon rata Europa je podijeljena na Istok i Zapad te počinje četrdesetogodišnji hladni rat. Zapadnoeuropski narodi 1949. osnivaju Vijeće Europe. To je prvi korak u njihovoj međusobnoj suradnji, no šest zemalja ne želi se zaustaviti na tome. Već 1951. osnovana je Europska zajednica za ugljen i čelik, a šest godina kasnije Europska ekonomska zajednica (EEZ).

Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman, zvan Otac Europske Unije, predstavlja plan tješnje suradnje.

Robert Schuman bio je duboko pobožni katolik i kao takav smatrao je da se jedinstvo europskih naroda može graditi samo na kršćanskom idenitetu. Na pitanje ukida li Europa granice Schuman je rekao: “Naravno, ne radi se o tome da se ukinu etničke i političke granice. One su povijesna činjenica: mi nemamo pretenzije ispravljati povijest, niti izmišljati neki racionalizirani ili programirani zemljopis. Mi kanimo oduzeti granicama njihovu krutost, rekao bih čak, njihovo beskompromisno neprijateljstvo.”

Katolička crkva je 1991. godine pokrenula proces beatifikacije Roberta Schumana. 

Ovogodišnje obilježavanje Dana Europe u Hrvatskoj

Dan Europe slavi se i ove godine.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te veleposlanstvima zemalja članica Europske unije, u nedjelju 9. svibnja svima poklanja virtualni koncert koji će nas podsjetiti na važnost zajedničke zabave, glazbe i dobre energije!

Od 20:00 sati, putem YouTube kanala Europska komisija Hrvatska, moći ćete uživo pratiti koncert grupa PavelSilente i Vatra. Uz to, zemlje članice predstavit će se kratkim video vinjetama, kako bismo saznali nešto novo o ljudima koji su s nama u ovim izazovnim vremenima. U proteklih smo godinu dana zasigurno pronašli načine kako i udaljeni možemo biti zajedno, tako da i online koncert obećava dobar provod.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!