U posljednja 24 sata zabilježeno je 665 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9621. Na bolničkom su liječenju 2032 pacijenta, od kojih 234 na respiratoru. Preminulo je 45 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je registriran prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 344.494 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7469 preminulo. Ukupno su se oporavile 327.404 osobe, od toga 1704 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 26.414 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.878.350 osoba, od toga 7060 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 8. svibnja utrošeno je 1.117.709 doza cjepiva. Dosad je 867.621 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je 250.088 primilo obje doze.

Koronavirus u Hrvatskoj:

➡ Uz to što je sve više cijepljenih i manje novozaraženih, dobro je i što je manje hospitalizacija. Nakon više od tri tjedna broj pacijenata u bolnicama pao je ispod 2 tisuće. 

➡ U Primorsko-goranskoj županiji epidemiološka se situacija poboljšava. Prema današnjim podacima, 76 je novozaraženih. Smanjuje se i pritisak na bolnice, u kojima se liječi 120 pacijenata. Idući tjedan gasi se sekundarni COVID centar – Thalassotherapia u Opatiji. Jutros je nastavljeno cijepljenje u sportskoj dvorani Zamet u Rijeci. Planira se cijepiti 2000 osoba cjepivom AstraZenece, a uglavnom je riječ o drugoj dozi.

– Ukupno će biti od 12 do 13 tisuća doza za sljedeći tjedan, plan cijepljenja je napravljen. Cijepit će se na punktovima Zavoda za javno zdravstvo i domova zdravlja te po ordinacijama i ambulantama liječnika obiteljske medicine, rekao je Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela NZJZ-a Primorsko-goranske županije. 

 Na području Zagrebačke županije, na 9 posebno organiziranih punktova u svim gradovima, u tijeku je treći krug masovnog cijepljenja, u sklopu kojeg će se cijepiti 20.000 osoba. 


 Nastavlja se masovno cijepljenje i ove nedjelje. Najviše je ljudi do sada cijepljeno u Zagrebu, oko 200 tisuća, a Zagrepčane je na Velesajmu jučer cijepio i resorni ministar Vili Beroš


Podaci po županijama: 

 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 28 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Jedna osoba je preminula.

 Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području te županije potvrđena su 23 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2.

 Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno 117 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su tri pozitivne osobe, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

 Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 258 uzoraka, od kojih je 14 pozitivno na koronavirus. 

 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 282 uzorka, među kojima je evidentirano 66 pozitivnih nalaza na virus SARS-CoV-2 u toj županiji.

 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, ukupno su obrađena 873 testa i danas je 58 novooboljelih osoba s područja te županije.

➡ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su tri utvrđena brzim antigenskim testom, a oporavila se 31 osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

➡ Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata od COVID-a je oboljelo 140 osoba, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite, koji je nacionalnom Stožeru predložio da se trenutačne mjere produlje do 23. svibnja.

➡ U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata sedam je novih slučajeva zaraze, priopćio je u nedjelju županijski Stožer.

 Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, priopćili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.


 Na području Zadarske županije 24 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula.

➡ U posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije zabilježeno je dvoje novozaraženih virusom SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite.

➡ Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 147. 

 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata osam je novooboljelih od COVID-a, a 16 je osoba izliječeno. 

 Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 76 osoba, a umrle su četiri osobe, izvijestili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

 U posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 268 uzoraka, od kojih je 49 bilo pozitivno na koronavirus.

 Na području Šibensko-kninske županije dvije su osobe oboljele od COVID-a, a testirana su 44 uzorka. Preminula je jedna osoba. 

➡ Na području Koprivničko-križevačke županije sedam je novooboljelih od bolesti COVID-19. 

➡ Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 550 uzoraka na COVID-19. Potvrđene su dvije novozaražene osobe.

➡ U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata zabilježene su 33 nove osobe pozitivne na koronavirus.

 Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan šesnaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Koronavirus u svijetu: 

➡ Tisuće uglavnom mladih slavile su kraj noćnog policijskog sata u Bruxellesu u subotu navečer, sve dok se policija nije pojavila kako bi raščistila dva gradska trga.

➡ U Sloveniji je u posljednja 24 sata 7 osoba umrlo od posljedica COVID-a, ali su ostali epidemiološki podaci najbolji u zadnjih nekoliko mjeseci. Broj hospitaliziranih pao je na manje od 500 slučajeva, a idući tjedan počinje i cijepljenje mlađe populacije.

➡ Dramatično je u Nepalu. Ondje bilježe gotovo 8300 novih slučajeva, a ukupan broj zaraženih dosad penje se do gotovo 400 tisuća. Kao i u Indiji, i u siromašnom Nepalu problem je manjak bolničkih kreveta te medicinskog kisika. Međunarodni Crveni križ upozorava na moguću humanitarnu katastrofu.

➡ Indijsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u nedjelju o 4092 smrtna slučaja u protekla 24 sata, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva 242.362.

 Prije desetak dana brazilska zdravstvena regulatorna agencija odbila je registrirati rusko cjepivo Sputnjik V. Tvrde da adenovirus koji se koristi kao vektor nije umrtvljen, nego se u tijelu čovjeka može reproducirati. Rusija sve negira.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!