Veliki interes građana za cijepljenje bio je i protekle nedjelje kada je utrošeno gotovo 14.000 doza, a prema informacijama iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, u Hrvatskoj je do sada cijepljena svaka četvrta odrasla osoba, izvijestio je u ponedjeljak HZJZ.

Prošloga tjedna utrošena je milijunta doza, a oboren je i rekord dnevnih cijepljenja protiv bolesti COVID-19, naveo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Pozitivan trend u procesu cijepljenja nastavljen je i tijekom vikenda, a samo u nedjelju utrošeno je čak 13.898 doza cjepiva. Najviše doza u nedjelju je utrošeno u Zagrebačkoj županiji i to 7.069 doza, zatim slijedi Osječko-baranjska županija s utrošenih 1.659 doza i Primorsko- goranska županija s utrošenih 1.515 doza cjepiva.

Do sada je u ukupnoj populaciji, prvom ili drugom dozom cijepljeno 21,7 posto ukupnog stanovništva, od kojih je 6,2 posto zaprimilo obje doze. Kada gledamo procijepljenost isključivo odraslog stanovništva, prvom ili drugom dozom dosad je cijepljeno 26,2 posto odraslih, od kojih je 7,5 posto zaprimilo obje doze.

Osobe kod kojih je postignut obuhvat veći od prosječnih 21,7 posto nalaze se u dobnim skupinama od 55 godina i više.

Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je za osobe u dobi 70 i više godina, od kojih je 59,0 posto primilo najmanje prvu dozu. Najveći obuhvat ukupnog stanovništva cijepljenog prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (24,5%), a cijepljenje drugom dozom u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji (9,2% u odnosu na ukupan broj stanovnika).

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, prošlog vikenda izjavio je da je cijepljenje jedini put kojim se možemo vratiti na staro.

Cijepljenje će uvelike olakšati posao i turizmu, organizaciji evenata, svadbenoj industriji itd. Svi su izuzetno angažirani, a cilj nam je procijepiti 55 posto ljudi do kraja lipnja i to bi onda mogao biti bolji početak jednog mirnijeg života za sve., naglasio je Capak.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!