Teško je prognozirati kakva će biti ovogodišnja turistička sezona, posebno u južnom dijelu države. Turistički radnici i ugostitelji kažu da mora biti bolja od prošlogodišnje, koje skoro da i nije bilo. Trenutno je sve bazirano na dolasku domaćih gostiju. No, za oporavak turizma potrebni su masovniji dolasci, posebno stranih turista, kojih još uvijek nema.

Turizam i ugostiteljstvo zasigurno su, uz sve ostale, najpogođenije grane gospodarstva u proteklih više od godinu dana. Osjeti se to na svakom koraku. Zatvoreni dućani, ugostiteljski objekti, turističke poslovnice…

Ipak, nada da će se stanje popraviti postoji. 

“Smirivanjem pandemije rastu nam apetiti. I prije smo mi poduzimali sve što je u našoj moći da dođe što veći broj turista na naše područje. Ali to je ovisilo, a i dalje će ovisiti o pandemiji, odnosno mjerama koje će biti u datom trenutku na snazi”, kaže Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNŽ-a.

Mostarski umjetnici, ugostitelji i turistički radnici, iako su tokom proteklih nešto više od 12 mjeseci pretrpjeli velike gubitke, ne gube nadu.

“Ne znamo dalje šta će biti. Trebalo bi više razgovarati s agencijama koje prave aranžmane. Ja se nadam, kao i drugi “, kaže slikar Alica Jakirović.

“Nadamo se, pošto su ova cjepiva aktuelna, da će to biti malo bolje. Barem da se poveća za 20-30%”, navodi Salko Batlak, vlasnik slikarskog ateljea.

Postupno se pokreću i turistički aranžmani s putovanjima van Bosne i Hercegovine. No, očekuje se i dolazak stranih turista.

“Očekujemo i Amerikance, ima dosta gostiju iz Arapskih Emirata. Za nekoliko dana idemo na sajam u Dubai. To nam je prvi sajam nakon evo godinu dana”, ističe Sanja Kaljužni, zaposlenica u turizmu.

Ohrabruju i podaci  Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine koji kažu da je u ožujku ove godine zabilježeno više turističkih posjeta za gotovo 45 posto u odnosu na ožujak 2020.

Turistički radnici, ugostitelji i zanatlije velike nade polažu u predstojeću turističku sezonu. Kažu, željni su gostiju, jer prošla godina je pokazala od kolike je važnosti upravo ovaj sektor za život lokalnih sredina, ali i cijele države.

Izvor: pogled.ba

error: Content is protected !!