Tri LGBT osobe iz jedne afričke zemlje, čija su imena poznata redakciji Indexa, zatražile su prošlog tjedna politički azil u Hrvatskoj. Prije nego što će se prijaviti u Policijsku postaju u Petrinji, obavijestili su nevladine udruge kako će to napraviti. Umjesto da ih Hrvatska uputi u proceduru traženja azila, policajci su, prema našim saznanjima, ove tri osobe protiv njihove volje prebacili preko državne granice u BiH.

U odgovoru za Index hrvatski MUP niječe ovaj incident. S druge strane, Ured pučke pravobraniteljice potvrdio nam je kako je stupio u kontakt s protjeranim osobama, koje se trenutno nalaze u BiH, te otvorio slučaj. Od MUP-a sada traži službeno očitovanje.

U njihovoj zemlji kriminaliziraju se istospolne seksualne aktivnosti, Hrvatska ih je morala zaštititi 

Iz Ureda pravobraniteljice nam naglašavaju kako već godinama upozoravaju da se migrantima onemogućava pristup sustavu međunarodne zaštite, kao i da ih se vraća preko granice na mjestima koja nisu za to predviđena. Ovaj slučaj se razlikuje od sličnih priča o tražiteljima azila s obzirom na to da se radi o LGBT osobama, kao i da se u njihovoj zemlji kriminaliziraju takve seksualne orijentacije.

U slučaju povratka riskiraju ne samo višegodišnju kaznu zatvora nego i život. No krenimo redom.

Naša sugovornica, aktivistica Selma Banich kaže nam kako su joj se prošlog tjedna javile tri LGBT osobe iz jedne afričke zemlje te su je obavijestile kako će zatražiti azil u našoj zemlji.

Viđene na ulazu u PP Petrinja

“Tri su osobe ušle u policijsku postaju u Petrinji, zatražile su azil u jutarnjoj smjeni. Bila sam s njima u kontaktu, ispratila ih do samog ulaza u postaju, primila fotografije, izmijenila poruke”, prepričava nam Banich, pokazujući nam fotografiju i poruke. Kaže nam da je od početka bila u strahu da bi ih hrvatska policija mogla protiv njihove volje prebaciti u BiH, pa je zato o svemu odmah obavijestila Ured pučke pravobraniteljice.

“Zbog straha od protjerivanja u BiH i onemogućavanja pristupa sustavu međunarodne zaštite, Uredu pučke pravobraniteljice odmah sam poslala molbu za postupanjem. Po mom saznanju, barem jedna osoba iz grupe bila je već žrtva protjerivanja i policijskog nasilja u Hrvatskoj, a dvije su LGBTIQ+ osobe”, ističe Banich u razgovoru za Index.

Kako kaže, tog je jutra nazvala postaju u Petrinji te tražila informaciju o osobama iz te afričke zemlje koje su željele zatražiti azil.

“Policijski službenik, voditelj smjene u postaji, mi odgovara kako u postaji nema nikoga, kako nitko nije zatražio azil. Odmah sam javila Uredu pučke pravobraniteljice kako sumnjam na protjerivanje u tijeku. Nažalost, sumnje su bile točne. Uskoro su mi se javile iz Bosne i Hercegovine, preumorne i potresene. Zašto ljudi nestaju iz policijskih postaja u Hrvatskoj?” pita se na kraju Banich.

Izvor: Index.hr