Američka tvrtka SpaceX lansirat će 2022. godine satelit u Mjesečevu orbitu, koji je u cijelosti plaćen kriptovalutom Dogecoinom, objavio je na Twitteru  šef tvrtke Elon Musk.

“Sljedeće godine SpaceX će prema Mjesecu lansirati satelit Doge-1, plaćen kriptovalutom Dogecoin”, napisao je Musk.

Na web stranici kanadske tvrtke Geometric Energy Corporation (GEC), koja je vlasnik satelita, napominje se da će on biti lansiran u prvom tromjesečju 2022. pomoću rakete-nosača Falcon 9. Uz pomoć senzora i kamera prikupljat će podatke o Mjesecu. Tvrtka će poslati satelit pomoću komercijalnog programa za lansiranje svemirskih letjelica koji nudi SpaceX. Iznos posla nije objavljen.

“Uporabom Dogeciona u ugovoru ovakvih razmjera, Geometric Energy Corporation i SpaceX učvrstili su Dogecoin kao valutu za lunarno svemirsko poslovanje”, navodi se u priopćenju GEC-a.

“Ova će misija pokazati primjenu kriptovaluta izvan Zemljine orbite i postaviti temelje za međuplanetarnu trgovinu”, rekao je potpredsjednik SpaceX-a za komercijalne operacije Tom Ochinero.

Musk je početkom travnja tvitao da će SpaceX “poslati Dogecoin na Mjesec”, no nije objasnio na što je točno mislio. Nakon njegove najave, vrijednost kriptovalute porasla je za 30%. U nedjelju, usred vijesti o slanju satelita koji se plaća Dogecoinom, valuta je porasla na 0,58 dolara po jedinici, u odnosu na 0,50 dolara prethodne večeri.

Izvor: pogled.ba

error: Content is protected !!