Zamjenik predsjedatelja Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je nakon konstituirajuće sjednice da su se opredijelili za izmjenu izbornog zakona, ali da to ne znači da u jednom dijelu neće biti potrebno napraviti neke manje izmjene i Ustava.

– Ukoliko ovo povjerenstvo bude cijenilo da je nužno pozvati, ne samo nekoga iz Središnjeg izbornog povjerenstva, nego nekoga iz nevladinog sektora, akademske zajednice, onda će takvu odluku donijeti Interresorna radna skupina – kazao je Čolak, upitan o tome bi li trebalo u rad uključiti i Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Po njegovim riječima, u Izbornom zakonu BiH bi trebalo promijeniti dosta toga.

– Imamo praktično tri skupine pitanja o kojima bi se trebalo izjasniti. Prije svega oko provedbe, odnosno implementacije Odluke Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“, ali ne samo te. Po mom dubokom uvjerenju niti odluka 5/98 nije provedena, odluka o konstitutivnosti. Zatim, tu su presude Europskog suda za ljudska prava – naveo je Čolak.

Dodao je kako treba napraviti određene izmjene u Izbornom zakonu, odnosno izbornom zakonodavstvu, kako bi kompletan izborni proces bio transparentniji, kako bi bio vjerodostojniji i kako ne bismo imali ovih problema koje do sada imamo, prenijela je Fena.

Interresorna radna skupina za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH konstituirana je danas u Sarajevu.

Za predsjedatelja Interresorne radne grupe izabrana je Alma Čolo (SDA), za prvog zamjenika predsjedatelja Bariša Čolak (HDZ BiH), a za drugog zamjenika Sredoje Nović (SNSD).

U Interresornu radnu skupinu, koju je formirala Parlamentarna skupština BiH, imenovan je po jedan predstavnik svakog kluba zastupnika u Zastupničkom domu, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda, te tri predstavnika Vijeća ministara BiH.

Predviđeno je da će u tijeku procesa Interresorna radna skupina za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, po potrebi, konzultirati stručnjake iz nevladinog sektora, Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, akademske zajednice i druge.

/HMS/