Ne smiruje se sukob predsjednika Republike i premijera, kojemu je glavni povod izbor čelne osobe Vrhovnog suda. I današnja javna polemika bila je prepuna teških riječi.

Zlata Đurđević i dalje je povod za prepucavanje predsjednika Republike i Vlade. Premijer je i danas ponovio da ona neće biti predsjednica Vrhovnog suda, među ostalim, i zbog svog programa.

– Milanović cijeloj hrvatskoj javnosti prodaje boze… Ja sve pozivam da pročitaju njezin program osobito stranice od 6 do 9, pa da vide da nas netko 2021. želi vratiti na vrijeme kada je Sabor, dakle politika, birala suce… To da suce bira Hrvatski sabor, znate koliko bi to bilo godina unatrag, više od 30. Kakva je to ideja uopće, ne mogu vjerovati da je takvo što uopće moguće, rekao je premijer Andrej Plenković.

Prva današnja Milanovićeva reakcija

Brzo je na svom profilu na Facebooku reagirao predsjednik Republike Zoran Milanović. Plenkovića naziva profesionalnim manipulatorom i lažljivcem. I otvara novu frontu.

-… bude li izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda, Zlata Đurđević sutra bi trebala odlučivati o presudi HDZ-u… Vrsni pravnik Plenković, opet lažno, educira danas javnost kako predsjednica Vrhovnog suda „ne sudi”. Ne sudi ako ne želi, ali itekako može suditi i vjerujem da bi se Zlata Đurđević uključila u suđenje jer joj to zakon omogućava. Plenkoviću bi odgovarao beskrvni predsjednik Vrhovnog suda koji „ne sudi” HDZ-u, ali ispod stola utječe na presudu, za HDZ jasno oslobađajuću, napisao je Milanović. 

Nije se dugo čekalo na odgovor

Predsjednik Vlade mu odgovara da je prevarant i prodavač boze, a tezu o skrivenim namjerama prilikom izbora predsjednika Vrhovnog suda odbacuje.

– Dakle ta teza – izuzmi se jer imate predmet na Vrhovnom sudu – pa ne sudi predsjednik Vrhovog suda to, razumijete? Jako je važno ne prodavati bozu, rekao je Plenković.

Te, poslije, dodaje:

– Predsjednik RH je predsjednik sviju, pa i članova HDZ-a, pa i moj, bez obzira na to za koga sam glasao. Predsjednik ne smije imati anti-HDZ agendu. Ovo je nezabilježeno, kazao je.

Ponovno Milanović

Pa Milanović ponovno na Facebooku piše da mu meta nisu članovi HDZ-a, ni birači, “već dio licemjerne i pokvarene hadezeove vrhuške i klijentele.”

– Komunistički gojenac opet laže… Plenković kaže da sam ja ‘i njegov predsjednik’. Taj je isti Plenković, tupi ponavljač komitetskih frazetina, na samu večer moje izborne pobjede, ničim izazvan, ‘svom predsjedniku’ anemično priprijetio ‘tvrdom kohabitacijom’. On stvarno misli da je cijela Hrvatska na razini kritičkog uma Predsjedništva HDZ-a, napisao je Milanović.

Uključio se i Jandroković

Za uključenost u izbornoj kampanji Milanovića proziva i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

– On se klatara po Hrvatskoj svaki dan. Lupeta cijeli niz nekih besmislenih teza, pa je onda otkriveno da je bio u tom famoznom klubu dva dana nakon potresa i jeo ostatke hrane, kao strvinar. To nije predsjednički to je klaunski, kazao je Jandroković.

Unatoč novim epitetima kojima se u međusobnim prepirkama koriste predsjednik Republike i predsjednik Vlade, tko će u srpnju biti izabran za predsjednika Vrhovnog suda ostaje otvoreno.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!