Sastanak u mjesnoj zajednici Gabela Polje, samo koji kilometar dalje od državne granice na kojem su bili gradonačelnici Metkovića i Čapljine, Dalibor Milan i Smiljan Vidić te ministar poljoprivrede županije Hercegovačko-neretvanske Donko Jović, umalo je završio kobno, kada je 57-godišnjak pokušao aktivirati ručnu bombu-kašikaru

Napad se dogodio u privatnoj kući Luje Ilića u naselju Gabela Polje, gdje se okupilo dvadesetak mještana na neformalnom sastanku na kojem se, kako doznajemo, trebalo razgovarati o početku radova na nasipu obrane od poplava s hercegovačke strane granice. Naime, nasip s hrvatske strane je završen već sedam godina dok s bosanskohercegovačke radovi nikako da počnu zbog čega poplave ugrožavaju naselje Gabela Polje. Sastanak je završio prije negoli je i započeo jer je T.Z. (57) htio aktivirati kašikaru, no gazda kuće Lujo Ilić spriječio ga je u tome.

Kako neslužbeno doznajemo, povod napada su neke lokalne razmirice i nesuglasice koje je od ranije T.Z. imao s gradonačelnikom Čapljine.

– On je nepozvan došao u moju kuću. Nije on napadao mene ni gradonačelnika Metkovića, Dalibora Milana, već Smiljana Vidića. I moram vam reći da je u pitanju bila prava bomba jer se po nekim portalima pisalo da je bila plastična – rekao nam je Lujo Ilić, vlasnik kuće u kojoj se dogodio napad.

On je došao s prstom na osiguraču. Krenuo sam prema njemu, a on je uzviknuo: “Ne prilazi, pobit ću vas sve.“ Bio je u vidno alkoholiziranom stanju i dozivao je Vidića i Jovića. U jednom trenutku sam iskoristio njegovu nepažnju, ni sam ne znam kako sam mu uspio uzeti bombu i baciti je na obližnje bućalište. Nekako sam ga oborio na beton zbog čega se i ozlijedio.

Bomba na svu sreću nije eksplodirala jer je osigurač bio napola izvučen – rekao nam je Ilić, koji je bombu kasnije razmontirao i predao policiji.

NEKA MENE RAZNESE

Kaže da je srcem išao na bombu. Pomislio sam, ljudi su moji gosti u mojoj kući. Ako će nekoga raznijeti neka mene raznese – prepričava nam i naglašava kako osobno poznaje T.Z. i s njim je u korektnim odnosima.

– Ne znam što se to s njim dogodilo da s bombom dođe u moje privatno dvorište. Ako imaš neke nesuglasice s nekim, onda ga tražiš na njegovoj adresi. Netko je njega sigurno nahuškao na ovaj čin. Žalosno je što na kraju nismo ništa dogovorili oko radova na nasipu za obranu od poplava i što je taj sastanak propao – rezolutan je Lujo Ilić.

Neslužbeno doznajemo, da je T.Z. u pritvoru zadržan 48 sati nakon čega je bio i hospitaliziran, a trenutačno je pušten na kućnu njegu.

Prijetnja bombom u Gabela Polju postalo je tema gradskih ćakula s obadvije strane granice, a priča je očekivano dobila i političke konotacije. Po Metkoviću su odmah krenule priče da je Dalibor Milan išao u Gabela Polje sakupljati glasove na nedjeljnim izborima jer su tamošnji stanovnici tradicionalno naklonjeni HDZ-u, no on to energično odbacuje.

– Ma kakvo sakupljanje glasova. To je jedan u nizu sastanaka pa ako hoćete i neformalnih druženja. Mi imamo veliki problem s obranom od poplava na desnoj strani Metkovića jer nasip nije dovršen na dijelu trase u Gabela Polju, za što je zadužena općina Čapljina. Kako mi je u tom kratkom susretu pojasnio gradonačelnik Vidić oni su na trasi nasipa riješili imovinsko-pravne odnose i radovi bi uskoro trebali započeti. Tek kada se izgradi nasip u Gabela Polju Metković će biti siguran od poplava – kazao je Dalibor Milan.

Što se pak samog napada bombom tiče, ističe da napadača ne poznaje te da njemu nisu bile upućene nikakve prijetnje.

– Vrlo brzo sam otišao te ne znam što se dalje događalo -naglasio je Milan.

PIŠE STANISLAV SOLDO/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!