Muslimani diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj slave blagdan Ramazanski bajram. Na Prvom programu HRT-a od 6.25 do 7 sati trajao je prijenos obilježavanja Ramazanskog bajrama iz Islamskog centra u Zagrebu. Bajramsku molitvu predvodio je  predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH muftija Aziz ef. Hasanović.

Ramazanski bajram dolazi nakon 30 dana posta, na arapskom znači “blagdan mrsa”, a oko dva mjeseca poslije slijedi Kurban Bajram ili na arapskom “blagdan žrtve”. I jedan i drugi blagdan je važan, a ovaj drugi se veže uz žrtvovanje kurbana u znak zahvalnosti svemogućem Bogu na blagodatima koje nam daje i vezan je uz obavljanje pete islamske obveze – hadža, odnosno hodočašća u Meki u Saudijskoj Arabiji, objasnio je Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije.

Ramazan je uvijek na isti datum u islamskom kalendaru, dok datum na gregorijanskom, solarnom kalendaru varira.

– U islamu koristimo lunarni kalendar koji je za otprilike 10 dana kraći od solarnog. To je jedna pravednost kojom u našim krajevima sada postimo oko 18 sati dok u Australiji poste kraće, a zimskom razdoblju bude obrnuto, objašnjava Arslani.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!