HZJZ je objavio tablice u kojima je naveo koji su sojevi koronavirusa dosad otkriveni u Hrvatskoj i koliko je koji zastupljeni. Objavu HZJZ-a prenosimo u cijelosti.

Virusi su podložni stalnim promjenama kroz mutacije i varijacije na osnovnom virusu. Navedeno je posljedica postupka evolucije i prilagodbe virusa.

Iako većina mutacija neće značajno utjecati na karakteristike virusa, neke mutacije ili kombinacije promjena na virusu mogu dovesti do izmjene nekih njegovih karakteristika koje omogućavaju veću prenosivost ili veći utjecaj.

Ovisno o utjecaju na epidemiološku sliku dobivene varijante dijelimo u varijante od značaja (variant of concern-VOC) i varijante od interesa (variant of interess- VOI). VOC su one za koje postoje jasni dokazi da mutacije u njima imaju značajan utjecaj na prijenos, težinu bolesti i/ili imuni odgovor te će vjerojatno imati utjecaj na epidemiološku situaciju u EU/EEA.

HZJZ: Koji su sojevi koronavirusa otkriveni u Hrvatskoj

VOI su one varijante za koje su dostupni podaci o genomskim obilježjima, epidemiološki i in-vitro dokazi koji ukazuju na značajan utjecaj na prijenos težinu bolesti i/ili imuni odgovor te bi mogle imati utjecaj na epidemiološku situaciju u EU/EEA. Navedeni dokazi su međutim još u preliminarnoj fazi istraživanja ili posjeduju značajnu nesigurnost.

HZJZ: Koji su sojevi koronavirusa otkriveni u Hrvatskoj

U suradnji sa ECDC, HZJZ od 09.02.2021. jednom tjedno šalje 5-10% pozitivnih uzoraka iz RH, slučajnim odabirom na sekvenciranje u njemački laboratorij Eurofins. ECDC-u je do 02.05.2021. RH uputila 4230 uzoraka. Rezultati su zaprimljeni za njih 3290, od čega je u 3038 uzoraka sekvenciranje uspješno provedeno. U tablici su po tjednima sekvenciranja prikazane dokazane varijante od značaja (VOC) i varijante od interesa (VOI).

HZJZ:

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!