Takozvana COVID putovnica sadržavat će potvrdu o cijepljenju, potvrdu o tome da ste preboljeli bolest ili potvrdu o testiranju, rekla je ravnateljica Uprave Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić. Očekuje se kako će 1. lipnja prvi gosti s digitalnim zelenim potvrdama ući u Hrvatsku. Granični prijelazi imaju aplikacije i čitače koji će moći očitavati QR kodove i provjeriti valjanost potvrde.

Hrvatska je prva članica Europske unije koja je uspješno odradila testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. COVID putovnica, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Već nekoliko mjeseci radna skupina koju je osnovala Vlada intenzivno radi upravo na uspostavi tehničkog rješenja kako bi digitalne potvrde mogle biti operacionalizirane. Na području Europske unije prihvaćena je uredba koja za cilj ima upravo priznavanje među državama članicama tih zelenih potvrda, rekla je ravnateljica Uprave Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić.

Udovičić dodaje kako će potvrda sadržavati potvrdu o cijepljenju, potvrdu o preboljenju bolesti i potvrdu o testiranju.

– Napravljena je aplikacija preko koje će se izdavati same potvrde, na kraju će to ići preko sustava e-građani za hrvatske državljane, ali ne manje važno, napravljene su pripreme i testiranja kako bi se mogle priznavati i potvrde iz drugih zemalja članica, istaknula je Udovičić.

Očekuje se da će 1. lipnja sve biti spremno kako bi prvi gosti s digitalnim zelenim potvrdama mogli ući u Hrvatsku.

– Granični prijelazi imaju aplikacije i čitače za očitavanje QR kodova koji će biti na digitalnim zelenim potvrdama i razmjenom digitalnih ključeva osoblje na graničnim prijelazima moći će provjeriti valjanost potvrde, objašnjava ravnateljica.

– Italija prati što se događa u Hrvatskoj, na koji način se Hrvati pripremaju za sezone, kako komuniciramo aktivnosti, novosti i protokole. Mi to kao Hrvatska turistička zajednica i predstavništvo sustavno i temeljito radimo, kaže Viviana Vukelić, direktorica Ureda Hrvatske turističke zajednice u Italiji.

– Vijest o projektu “Safe stay in Croatia” je izuzetno dobro odjeknula u talijanskim medijima. Hrvatska se spominje kao pozitivan primjer jedne organizirane turističke zemlje uz grčku i Španjolsku koja mjesecima komunicira strategiju sigurne turističke zemlje, rekla je Vukelić.

– Sama činjenica da u Hrvatskoj nema policijskog sata, da su mjere malo relaksiranije, i da posebnu brigu posvećujemo poštivanju protokola, epidemiološkim mjerama prilika je stranim turistima da se u Hrvatskoj odmore bez ograničenja, dodala je.

– Vlada je prepoznala vrijednost turizma i već nekih mjesec dana u Hrvatsku mogu ući svi gosti koji imaju potvrdu da su preboljeli, da su cijepljeni ili da imaju negativan PCR ili antigenski test, rekao je predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain.

Fain je pohvalio napore ministarstva turista i rekao kako je to razlog što Hrvatska ima barem nešto turista.

– U zadarskoj županiji prošle nedjelje imali smo prvi dio cijepljenja za turističke djelatnike, tko god je htio mogao se prijaviti i biti cijepljen. Za sljedeću nedjelju najavljeni je drugi dio cijepljenja, rekao je Fain.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!