U Njemačkoj je sedmodnevna incidencija po prvi put od kraja ožujka pala ispod vrijednosti od 100, priopćio je u petak Državni epidemiološki institut Robert Koch.

U cijeloj Njemačkoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 11.336 novooboljelih od koronavirusa, a incidencija je s jučerašnjih 103,6 pala na 96,5.

Pri incidencijama ispod 100 prestaju vrijediti postrožene mjere poput zabrane noćnog izlaska.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn je, unatoč pozitivnom trendu smanjenja novih zaraza, upozorio na to kako pandemija još nije pobijeđena.

“Sljedećih šest tjedna su odlučujući za to kakav će biti srpanj ili kolovoz”, rekao je Spahn u petak.

On je upozorio na opasnost trenda otvaranja terasa ugostiteljskih objekata i drugih popuštanja koje su najavile savezne pokrajine.

Danas je, nakon Bavarske i još nekih sjevernih saveznih pokrajina poput Schleswig-Holsteina, i grad Berlin najavio otvaranje terasa od početka dugog vikenda za praznik Duhova, krajem sljedećeg tjedna.

Spahn je preporučio da se otvaranja pokreću tek kada incidencija padne ispod 50, što se trenutno odnosi na mali broj okruga u Njemačkoj.

35 posto građana dobilo prvu dozu cjepiva
Savezne zemlje se pozivaju ne samo na konstantan pad incidencije, nego i na napredak u procesu cijepljenja.

U Njemačkoj je 35 posto građana dobilo prvu dozu cjepiva, a obje doze njih 10 posto.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas, čije ministarstvo izdaje preporuke za putovanja u inozemstvo, rekao je u petak kako će putovanja preko granice ove godine biti moguća ne samo za cijepljene, nego i za one koji još nisu primili oba cjepiva.

On je istodobno isključio mogućnost ponovnog organiziranog vraćanja njemačkih turista iz zemalja s kojima je prekinut zračni promet, kao što je to bio slučaj tijekom prvog pandemijskog vala 2020. “Ove godine više nikog ne bi smjelo iznenaditi ako se u nekoj zemlji epidemiološka situacija naglo pogorša”, rekao je Maas.

Od jučer je na snazi odredba po kojoj cijepljeni i oni koji su preboljeli koronavirus, kao i oni sa svježim testom na koronavirus, više nisu obvezni pridržavati se desetodnevne karantene nakon povratka u zemlju.

To vrijedi samo za zemlje koje slove kao rizične, a za zemlje visokog rizika, u koje još uvijek spada i Hrvatska, i dalje vrijedi obveza karantene nakon povratka u Njemačku. Desetodnevna karantena se nakon pet dana može prekinuti negativnim testom na koronavirus.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!