Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da bi Republika Srpska kao samostalna država za tri godine ispunila sve zahtjeve koje je postavila EU i postala njena nova članica.

“Mislim da bi kao samostalna država Republika Srpska za tri godine ispunila sve zahtjeve koje EU stavlja pred nas i postali bi nova članica. S FBiH, u kojoj nema dogovora ni među Hrvatima i Bošnjacima, druga dva konstitutivna naroda, u kojoj još nema vlade, iako su izbori bili prije dvije i po godine, u kojoj ima 11 vlada, mi ne možemo ostvariti napredak”, kazao je Dodik pomenuvši i pandemiju kao dokaz da Republika Srpska sama bolje funkcionira.

Zatim je ponovo govorio o mirnom razduživanju kao najboljoj opciji te komentirao slovenski non paper, a govoreći o raspadu BiH, kazao je kako srpski narod ne želi europske integracije u okviru države BiH jer to vodi majoriziranju Srba, ali je istaknuo i kako ulazak u EU u okviru BiH nije najbolja opcija.

“Najefikasniji put prema EU je da se podijelimo i samostalno ispunjavamo uvjete za članstvo. Da smo uradili tako prije deset ili petnaest godina, već bi bili u EU. Žao mi je što Europa nije pokazala više senzibiliteta za problem zvani BiH, jer mi izgleda kao da nitko ne želi vidjeti i konstatirati da je BiH propala i da se održava još samo na infuziji međunarodnog faktora. Ne vjerujem da će taj faktor vječno biti u BiH, zato je važno već sada razmatrati potencijalne scenarije za budućnost tog prostora”, istaknuo je Dodik u intervjuu za Atensko-makedonsku novinsku agenciju ANA-MPA, koji su prenijeli grčki mediji.

Na pitanje vidi li bilo kakvu europsku perspektivu BiH i što bi bilo potrebno za njen ulazak u EU, Dodik je rekao da BiH može opstati samo na slovu Daytona iz 1995.

“Izglednije mi je da to Republika Srpska učini samostalno, jer mi nemamo nijedan problem u ispunjavanju svih uvjeta ako te uvjete moramo ispuniti kao Republika Srpska. Do sada je taj europski put bio uvjetovan oduzimanjem naših prava i naših nadležnosti. Mi smo spremni nadležnosti dijelimo s Bruxellesom, ali ne sa Sarajevom”, poručio je Dodik.

/Srna/HMS/

error: Content is protected !!