Kontingent od oko 360 američkih vojnika koji je stigao u Sarajevo civilnim zrakoplovom kako bi sudjelovao u zajedničkoj vježbi “Brzi odgovor” upućen je u pratnji pripadnika Vojne policije Oružanih snaga BiH ka poligonu na Manjači, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH

Američke vojnike na aerodromu su dočekali ministar obrane BiH Sifet Podžić, američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije general-pukovnik Ivica Jerkić, te zapovjednik NATO stožera u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad.

Podžić je istaknuo da je dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu s Oružanim snagama BiH potvrda snažne opredijeljenosti, podrške i pomoći SAD procesu daljeg učvršćivanja mira i stabilnosti u BiH i regiji, dodajući da je BiH na tome zahvalna.

“Drago mi je da je BiH i kroz ovu vježbu prepoznata kao konstruktivan član euroatlantske zajednice s kojom ne dijelimo samo iste sigurnosne izazove, nego i zajedničke vrijednost, a evo i odgovornost za suočavanje s potencijalnim opasnostima. Stoga, građani BiH mogu biti ponosni na sve pripadnike Oružanih snaga BiH i na njihovo učešće u ovoj vježbi”, kaže Podžić.

Veleposlanik Nelson je istakao da će ovo biti najveća vojna vježba oružanih snaga SAD i BiH do sada, te da predstavlja izvrsnu priliku za obuku za obje zemlje i da će “u narednih nekoliko tjedana biti demonstrirana spremnost i interoperabilnost s NATO-om i saveznicima”.

“Drago mi je da možemo surađivati i na ovaj način”, kaže Nelson.

U priopćenju se navodi da su američki vojnici stigli civilnim zarkoplovom iz SAD, letom preko Njemačke.

Ukupno oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 700 američkih vojnika sudjelovat će u vježbi “Brzi odgovor 21”, na poligonima Glamoča i Manjače, te vojarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

Vježbu “Brzi odgovor 21” Predsjedništvo BiH je odobrilo u veljači 2020. godine.

Ona je, kako se navodi, dio velike multinacionalne vježbe “Branitelji Europe” koju zapovjedništvo oružanih snaga SAD za Europu i Afriku sprovodi povezujući četiri različite vježbe na europskom tlu.

Riječ je o ukupno oko 28.000 sudionika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 zemalja, uz učešće oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.

/Srna/HMS/