Na spomen Rajka Dujmića našeg glazbenog genija, mnogi će prvo pomisliti na grupu Nove Fosile i nezaboravne hitove koje je skladao. Njegov život prošle je godine prekinula teška prometna nesreća, no više od dvije tisuće Rajkovih pjesama ostale su živjeti među nama.

A zahvaljujući jednom starom mobitelu kojeg je splitski skladatelj Neno Ninčević pronašao u drvenoj kutiji od vina ove ćemo godine dobiti deset potpuno novih Rajkovih pjesama. Riječ je o demo snimkama koje su dvojica dobrih prijatelja snimila jedne snježne zagrebačke zime prije pet do šest godina.

Svakodnevno su radili satima, pustivši da ih vode osjećaji i srce. Snimke su čuvali svatko na svom mobitelu i onda im se dogodio peh. Prvo se Dujmiću pokvario mobitel, a onda je Ninčević svoj zagubio. Tražio ga je mjesecima i slučajno pronašao u spomenutoj drvenoj kutiji.

Time je posebno raznježio Rajkovu udovicu koja je s njime provela više od pola života. U veljači ove godine Ninčević joj je predao mobitel s izgubljenim pjesama, a ona tada nije mogla zaustaviti suze. Dogovorili su se kako će te pjesme u čast na Rajka otpjevati najpoznatija imena hrvatske glazbene scene.

Bilo je u planu da jednu od pjesama pjevaju i Novi Fosili predvođeni Sanjom Doležal s kojima Dujmić prije smrti nije bio u najboljim odnosima jer su se sudski sporili oko imena grupe. Snježana je nakon suprugova odlaska odlučila sve nesuglasice ostaviti po strani, a prošlog mjeseca najavila je i da će se Novi Fosili naći na albumu neobjavljenih pjesama. Međutim sada je otkrila da od svega toga neće biti ništa.

– Nažalost Sanja, Zec Marinko odlučili su da neće sudjelovati na albumu novih pjesama od Rajka. Nema ljutnje, nema svađe, poštujem njihovu odluku. Nisam to očekivala, ali svatko u životu ima svoje prioritete, napisala je na društvenim mrežama.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ističe kako je sretna što će se ovaj projekt realizirati te da ne želi otvarati stare rane. Tuguje sama u svojoj boli i tišini.

– Rajko je sve to zaslužio. Bilo mi je teško kad sam mu opet čula glas na tim pjesmama. Boljelo me. Te su pjesme esencija njegovih emocija. Pjevat će ih Indira, Nina Badrić, Srebrna krila, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Aki Rahimovski… Ostalih pet izvođača neka budu iznenađenje. Indira se rasplakala kad je prvi put čula pjesmu i bila je jako sretna. Nina se naježila… Sve su nas ponijele emocije. Jedva čekaju ući u studio i sve to snimiti. Nadam se da ćemo album imati spreman do kraja godine. Zasad je sigurno da će Rajkovu pjesmu Tomislav Bralić i klapa Intrade izvesti na velikom koncertu u zagrebačkoj Areni koji se sprema za jesen, kaže nam Snježana.

image

Nije, kaže, razočarana time što u projektu neće sudjelovati Novi Fosili s kojima je Rajko proveo gotovo čitavu svoju glazbenu karijeru.

– Nikad se nismo posvađali pa ni sada, došlo je do razilaženja u našim stavovima i razmišljanjima. Više me boli to što još nije održana komemoracija za Rajka. Jako sam nesretna zbog toga. Nedavno sam kontaktirala Hrvatsku glazbenu uniju (HGU) gdje su mi rekli da su to mislili napraviti 4. kolovoza, na godišnjicu smrti. Međutim, tada je ljeto, više sam za opciju da se u Glazbenom Zavodu napravi neki manji koncert, vidjet ćemo… Nije meni teško zvati i moliti, ali je tužno da se Rajka ne žele sjetiti, zaključuje Snježana kojoj je u planu i osnivanje zaklade na ime Rajka Dujmića.

Želja joj je pomagati mlade glazbenike baš onako kako je to njezin pokojni suprug nesebično radio cijeli svoj život.

PIŠE VINKO PAIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!